Infofinanciar > Lumea la zi > Vânzare record de lingouri de aur în Rusia! Cetățenii s-au aprovizionat cu cel mai sigur activ de pe piață
Lumea la zi

Vânzare record de lingouri de aur în Rusia! Cetățenii s-au aprovizionat cu cel mai sigur activ de pe piață

Aur Sursa foto: zf.ro
Sursa foto www.zf.ro

Rușii au cumpărat un număr record de lingouri de aur anul trecut, potrivit datelor ministerului de finanțe de la Mosocova publicate vineri, în condițiile în care reducerile de impozite pentru metalele prețioase au încurajat oamenii să se aprovizioneze cu lingouri drept un activ sigur.

Moscova a eliminat TVA-ul de 20% pe tranzacțiile cu aur fizic pentru persoanele private în martie anul trecut, în încercarea de a atrage oamenii să nu mai folosească dolarul american pe post de refugiu sigur. De asemenea, a scutit persoanele de plata impozitului pe venit pentru profiturile obținute din vânzarea lingourilor de aur, ceea ce a stimulat și mai mult cererea pentru acest metal. Potrivit datelor, rușii au cumpărat peste 50 de tone de lingouri de aur în 2022, de zece ori mai mult decât în anul precedent. Cele mai căutate au fost lingourile de 1 kilogram, care au reprezentat aproximativ 60 de procente din totalul celor vândute.

Cifrele nu sunt încă definitive și acoperă doar perioada de până în noiembrie 2022, a declarat Ministerul de Finanțe pentru Reuters. VTB Bank (VTBR.MM), controlată de statul rus, a declarat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienților în 2022, aceștia deținând lingouri de metal în valoare de 50 de miliarde de ruble (655 milioane de euro).

„Aurul a fost o bună soluție financiară de protecție anul trecut”, a declarat Evgheni Beresnev de la departamentul de produse de investiții al VTB. „Clienții au transferat fonduri în acest instrument pentru a-și diversifica activele și pentru a obține un profit atunci când planifică pe termen lung”, a adăugat acesta, citat de Reuters.

Băncile centrale au cumpărat anul trecut cel mai mult aur din 1967 încoace

Băncile centrale au adăugat la stocurile lor în 2022 un număr impresionant de 1.136 de tone de aur, în valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro, de departe cel mai mare număr de aur cumpărat în orice an din 1967 încoace, a anunțat marți Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

Datele subliniază o schimbare de atitudine față de aur din anii 1990 și 2000, când băncile centrale, în special cele din Europa de Vest care dețin o mulțime de lingouri, vindeau sute de tone pe an.

De la criza financiară din 2008-2009, băncile europene au încetat să mai vândă, iar un număr din ce în ce mai mare de economii emergente, precum Rusia, Turcia și India, au tot cumpărat.

Băncile centrale apreciază aurul, deoarece se așteaptă ca acesta să-și mențină valoarea în perioadele turbulente și, spre deosebire de monede și obligațiuni, nu se bazează pe niciun emitent sau guvern. De asemenea, aurul le permite băncilor centrale să se diversifice și să renunțe la active precum titlurile de stat americane și dolarul.

„Aceasta este o continuare a unei tendințe”, a declarat analistul Consiliului Mondial al Aurului, Krishan Gopaul. „Puteți vedea că aceste motoare se alimentează în ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Ați avut pe frontul geopolitic și pe cel macroeconomic multă incertitudine și volatilitate”, a spus el.

Achizițiile au scăzut în timpul pandemiei de coronavirus, dar s-au accelerat în a doua jumătate a anului 2022, băncile centrale achiziționând 862 de tone între iulie și decembrie, potrivit WGC. Băncile, inclusiv cele din Turcia, China, Egipt și Qatar, au declarat că au cumpărat aur anul trecut. Dar aproximativ două treimi din aurul cumpărat de băncile centrale anul trecut nu a fost raportat public, a precizat WGC.

Banca centrală a Rusiei ascunde numărul total de aur cumpărat

Printre băncile care nu au publicat în mod regulat informații despre modificările în stocurile lor de aur se numără cele din China și Rusia. „Este puțin probabil ca achizițiile băncilor centrale (în 2023) să egaleze nivelurile din 2022”, a declarat WGC.

„Rezervele totale mai mici pot limita capacitatea de a adăuga la alocările existente. Dar raportarea întârziată de către unele bănci centrale înseamnă că trebuie să aplicăm un grad ridicat de incertitudine așteptărilor noastre, predominant în sensul creșterii.” Achizițiile băncilor centrale au dus cererea totală de aur la nivel mondial anul trecut la 4.741 de tone, în creștere cu 18% față de 2021 și cea mai mare pentru orice an din 2011, scrie Reuters.