Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia a devenit a treia cea mai mare piață de turism din lume! Câți vizitatori a avut în 2022 „Țara semilunei”
Lumea la zi

Turcia a devenit a treia cea mai mare piață de turism din lume! Câți vizitatori a avut în 2022 „Țara semilunei”

Instanbul
Sursă foto: Tourradar

Ministrul Culturii şi Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy, a făcut publice cifrele înregistrate de țara sa în 2022 în ceea ce privește turismul. Astfel, potrivit datelor exprimate de oficial, 51,4 milioane de turiști au vizitat Turcia în 2022, această cifră reprezentând 99% din numărul total de vizitatori din 2019, când „ţara semilunei” a găzduit 51,8 milioane de turişti.

Prin această cifră, Turcia devine a treia cea mai mare piaţă de turism din lume. De altfel, această performanță istorică, venită în urma unei perioade marcate de pandemia de coronavirus, a fost subliniată și de ministrul Mehmet Ersoy.

„Până la sfârşitul anului 2022, turismul global s-a recuperat în proporţie de 65% comparativ cu perioada pre-pandemică, însă Turcia aproape a atins cifrele pre-pandemiei. Creşterea veniturilor din sectorul turistic al Turciei este şi mai impresionantă întrucât am atins un record de 46,3 miliarde de dolari şi am obţinut o creştere de 19% faţă de 2019. Aceste rezultate arată clar faptul că Turcia şi-a revenit foarte bine după pandemie şi suntem încrezători că până la finalul anului 2028 putem reuşi să aducem şi să găzduim 90 de milioane de turişti şi să obţinem venituri totale de 100 de miliarde de dolari din turism.”, a spus ministrul turc al Turismului.

Vor investi în promovare

Ministrul Mehmet Nuri Ersoy a dezvăluit care va fi strategia abordată de Turcia în următorii 5 ani în domeniul turismului. Oficialul a anunțat că țara sa se va axa, în principal, pe intensificarea activităţilor de promovare la nivel mondial, relatează Mediafax.

„Pentru a ne atinge obiectivele în următorii cinci ani, ne vom concentra pe diversificarea pieţei, promovarea la nivel global şi implementarea conceptelor de branding în rândul regiunilor şi produselor noastre specifice şi pe crearea unui ecosistem turistic durabil. Menţionez că Turcia este prima ţară din lume care a semnat un acord de colaborare cu Consiliul Global pentru Turism Durabil (GSTC) la nivel guvernamental. Acordul a impus şi un plan care se efectuează în trei paşi şi care trebuie dus la bun sfârşit până la finalul anului 2030. La acel moment, vom avea deja un ecosistem de turism 100% durabil în Turcia.

Activităţile noastre de branding şi promovare globală vor creşte de la an la an, iar până la sfârşitul anului 2028 vom avea un total de 9 destinaţii şi 20 de sub-brand-uri de produs care să prezinte la nivel global întreaga ofertă turistică şi culturală a ţării noastre. Susţinem diversitatea şi continuitatea în comunicare, iar pentru acest lucru, tot până la finalul anului 2028, vom aloca 225 de milioane de dolari la bugetul nostru de comunicare şi de marketing.”, a mai susținut ministrul Turismului.

Investiții masive în turism

Oficialul turc a mai precizat că autoritățile vor investi, cu precădere, în promovarea unor anumite „felii” de turism, cum ar fi: turismul religios, turismul gastronomic, turismul dedicat sportivilor şi amatorilor de sport cu un accent special pe ciclism.

Totodată, guvernul de la Ankara ar urma să aloce sume importante de bani și promovării turismului medical, dar și diversificării ofertei de turism în toate cele 81 de oraşe ale sale pe parcursul întregului an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.