Lumea la zi

Rusia cere Turciei să evite escaladarea conflictului din Siria! Erdogan a amenințat cu invazia la scară largă

Rusia cere Turciei să evite escaladarea conflictului din Siria! Erdogan a amenințat cu invazia la scară largă
sursa foto EFE

Moscova face apel la Ankara să dea dovadă de reținere în contextul bombardamentelor asupra teritoriilor siriene. Alexandr Lavrentiev, trimisul prezidențial special al Rusiei pentru reconcilierea siriană, a transmis că toate părțile trebuie să lucreze pentru a evita o escaladare a conflictului.

Avioanele de război turce au atacat, în dimineața zilei de duminică,  bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, aflat în afara legii, și ale Unităților de Protecție a Poporului sirian. Atacul a venit ca urmare a atentatului de la Istanbul din 13 noiembrie, care a fost atribuit teroriștilor kurzi.

„Facem apel la partenerii noștri turci să dea dovadă de reținere pentru a nu permite escaladarea tensiunii – nu doar în regiunile din nordul și nord-estul Siriei, ci pe întregul teritoriu”, a declarat Lavrentiev la începutul celei de-a 19-a runde de negocieri pentru reglementarea siriană de la Astana, capitala Kazahstanului, potrivit Realitatea.

Rusia face apel la negocieri

Conform declarațiilor trimisului rus, trebuie continuată activitatea de negociere cu părțile interesate, în încercarea de a găsi o soluție pașnică la „problema kurdă”.

Lavrentiev a menționat că Turcia nu a informat în prealabil Rusia cu privire la recentele sale atacuri aeriene în Siria și Irak și că această chestiune va fi discutată în cadrul reuniunii privind Siria de la Astana.

„Sperăm să îi convingem pe partenerii noștri turci să se abțină de la utilizarea excesivă a forței pe teritoriul sirian”, a declarat reprezentantul special al președintelui rus, potrivit Armenian News.

El a adăugat că recentele atacuri ale Turciei asupra Siriei și Irakului au fost cauzate de atacul terorist din 13 noiembrie de la Istanbul, în urma căruia 6 persoane au fost ucise și peste 80 au fost rănite.

Reprezentantul special al președintelui rus a subliniat că, de la începutul anului și în contextul anunțurilor Ankarei privind o posibilă operațiune terestră, Moscova a făcut tot posibilul pentru a împiedica operațiunea terestră a Turciei în Siria, iar aceasta a fost împiedicată.

Tensiunile dintre Turcia și Siria se adâncesc

Declarațiile din partea Rusiei vin în contextul în care președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut o serie de amenințări față de Siria, sugerând că Turcia ar putea declanșa a operațiune la scară largă, desfășurând și forțele terestre. În zona disputată din Siria sunt prezente atât trupe rusești, cât și americane, iar un atac la scară largă al Turciei ar duce la o escaladare masivă a conflictului.

Erdogan amenința încă din luna mai că va lansa o nouă operațiune militară în nordul Siriei, iar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul , atribuit imediat de Ankara către PKK și YPG, a precipitat evenimentele. „Îi vom face să plătească pe cei care ne amenință pe propriul nostru teritoriu” , a declarat luni Recep Tayyip Erdogan, citând „consultări” în curs de desfășurare pentru a decide „câtă putere ar trebui să fie angajată de forțele noastre terestre”.

Turcia a invadat Siria de patru ori din 2016 pentru a lupta împotriva YPG și Isis și controlează acum o mare parte din teritoriul statului arab. Este unul dintre ultimii susținători ai luptătorilor opoziției care au încercat să îl răstoarne pe președintele Bashar al-Assad, care se bucură de sprijinul Rusiei și al Iranului, de la începutul războiului civil din țară, în 2011.