Lumea la zi

Rusia nu caută o schimbare a regimului de la Kiev! Declarațiile purtătorului de cuvânt de la Kremlin

Putin și Peskov, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Un senator rus a declarat astăzi că normalizarea relațiilor dintre Rusia și Ucraina ar putea avea loc doar în contextul unei schimbări de regim la Kiev. Pe fondul acestor afirmații, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă acesta este unul dintre obiectivele guvernului rus la momentul actual.

Dmitri Peskov a răspuns jurnaliștilor CNN că schimbarea actualului regim de la Kiev nu este pe lista obiectivelor Rusiei în cadrul operațiunii speciale din Ucraina, dar nu a oferit vreun detaliu cu privire la acte obiective pe care le are în vedere în acest moment.

Schimbarea regimului de la Kiev nu este un obiectiv al Rusiei

O schimbare a guvernului ucrainean nu este unul dintre obiectivele „operațiunii speciale” a Rusiei, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează CNN.

„Rusia se străduiește să își atingă obiectivele în cadrul operațiunii militare speciale, iar aceste obiective pot fi atinse în diferite moduri”, a declarat luni Peskov jurnaliștilor.

Dmitri Peskov a fost întrebat de reporterii CNN despre comentariile făcute de senatorul rus Konstantin Kosachev, care a spus că o normalizare a relațiilor cu Ucraina ar putea avea loc doar dacă ar avea loc o „schimbare de regim”.

Orice normalizare a legăturilor dintre cele două părți implicate în conflict „se poate produce doar după o schimbare în conducerea Ucrainei”, a declarat senatorul rus Konstantin Kosachev, într-un interviu de astăzi, citat de agenția rusă de presă Tass.

Kosachev acuză Ucraina pentru refuzul negocierilor

Kosachev, vicepreședinte al Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, spune că „nu se așteaptă la nimic bun de la actualul regim de la Kiev”. ”Sunt prinși în propriile lor acțiuni și ideologie anterioare. Nu au libertate de manevră. Cred că orice potențială normalizare ar putea avea loc numai după o schimbare a puterii în Ucraina. Sper că data viitoare procesul va fi constituțional”, a mai spus senatorul.

Kosachev a avertizat că rezidenții din regiunile ucrainene, inclusiv Odesa și Dnepropetrovsk, ”își pot schimba statutul, dacă autoritățile continuă să-i trateze ca pe teroriști sau separatiști și refuză să dialogheze”, mai scrie presa rusă de stat. „Atât de multe s-ar putea schimba dacă Kievul ar înceta să vorbească limba puterii cu ei”, a adăugat el, potrivit Libertatea.

Când a fost presat dacă o schimbare a puterii în Ucraina a fost unul dintre obiectivele operațiunii speciale, Peskov a negat această posibilitate.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în repetate rânduri, că nu va începe negocierile cu Rusia decât după ce forțele ruse se vor retrage în întregime de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, în ciuda presiunilor Statelor Unite și al altor aliați de a deschide negocierile, pentru a putea ajunge la o înțelegere de pace și la finalizarea cât mai rapidă a conflictului.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a declarat recent că avansul și eliberarea Crimeei sunt doar o chestiune de timp, susținând că armată țării sale nu se va opri până nu va elibera întreg teritoriul de sub controlul Rusiei, fapt ce a stârnit un lanț de îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului.