Lumea la zi

Directorul CIA, întânire la Ankara cu omologul său rus! Ce a declarat Erdogan

Putin și Erdogan sursa foto wsj.com
sursa foto wsj.com

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, s-a aflat la Ankara pe 14 noiembrie cu scopul de a discuta cu omologul său din Serviciile de Informații Externe rusești, pentru a transmite mesajul clar privind consecințele oricărei utilizări a armelor nucleare în Ucraina. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susținut că întânirea a fost necesară pentru prevenirea escaladărilor necontrolate ale războiului, într-o convorbire telefonică cu președintele Rusiei.

Un oficial a declarat, conform REUTERS, că Burns nu avut intenția de a negocia nimic cu Sergei Naryshkin, șeful Serviciilor de Informații Externe din Rusia. „Acesta nu poartă niciun fel de negocieri. Nu discută despre soluții negociabile pentru oprirea războiului din Ucraina”. Acesta a adăugat că au fost discuții și legate de americanii incarcerați în Rusia.

Legăturile dintre Washington și Moscova au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii de când Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie. Amenințările președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina au alimentat îngrijorările legate de o escaladare periculoasă a războiului.

„Am fost foarte deschiși cu privire la faptul că avem canale de comunicare cu Rusia în ceea ce privește gestionarea riscurilor, în special a riscurilor nucleare și a riscurilor pentru stabilitatea strategică”, a declarat oficialul de la Casa Albă, adăugând că Ucraina a fost informată în prealabil cu privire la această călătorie.

Departamentul de Stat a declarat, de asemenea, că se așteaptă ca cele două părți să se întâlnească în curând și să discute reluarea inspecțiilor tratatului de reducere a armelor nucleare „New START”, care au fost suspendate de dinainte de invazia Rusiei.

Conversația lui Erdogan cu Putin

După cei doi reprezentanți, Burns și Naryshkin, s-au întâlnit să discute posibila folosire ale armelor nucleare de către Rusia în Ucraina, președintele Erdogan a purtat o conversație telefonic cu Putin, în care Erdogan i-a spus președintelui rus că discuțiile celor doi reprezentanți  „au jucat un rol cheie în prevenirea unei escaladări necontrolate a situației”.

Cei doi lideri s-au întâlnit față în față cu o zi înainte de discuțiile dintre Burns și Naryshkin, în Astana, capitala Kazahstanului. Înainte de întâlnire, erdogan a precizat că este pregătit să medieze conflictul, afirmând că diplomația ar putea reprezenta șansa de a ajunge la „o pace echitabilă” care să pună capăt războiului.

„Subiectul unei înțelegeri dintre ruși și ucrainieni nu a fost un topic discutat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform  RIA, citat de RadioFreeEurope.

Nu a existat niciun răspuns concret din partea președintelui Erdogan. Turcia, membră NATO, a rămas neutră pe tot parcursul conflictului din Ucraina, abținându-se să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și menținând relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova.