Lumea la zi

Represalii pentru atacul terorist din Istanbul! Turcia a bombardat puncte cheie din nordul Siriei și al Irakului

Represalii pentru atacul terorist din Istanbul! Turcia a bombardat puncte cheie din nordul Siriei și al Irakului
sursa foto: CNN

Un atac aerian al Turciei a bombardat mai multe baze ale militanților kurzi din nordul Siriei și nordul Irakului, distrugând 89 de ținte, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ca represalii la atentatul cu bombă de la Istanbul de săptămâna trecută, soldat cu șase morți.

Avioanele de război turce au atacat bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, aflat în afara legii, și ale Unităților de Protecție a Poporului sirian, sau YPG, a precizat ministerul într-un comunicat, însoțit de imagini cu avioane F-16 care decolează și de imagini ale unui atac cu o dronă aeriană.

Tensiunile dintre Turcia și militanții kurzi au atins un apogeu

Guvernul de la Ankara a acuzat militanții kurzi pentru explozia de pe bulevardul Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie, care a ucis șase persoane și a rănit peste 80. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru explozia de pe bulevardul pietonal aglomerat, iar PKK și Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi au negat implicarea, potrivit Realitatea.

„Este timpul să dăm socoteală pentru Istiklal”, a scris duminică pe Twitter purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin. Atacurile aeriene turcești au fost efectuate în Qandil, Asos și Hakurk în Irak și Kobani, Tal Rifat, Cizire și Derik în Siria, a precizat ministerul.

Printre cele 89 de ținte distruse se numără adăposturi, tuneluri și depozite de muniții, se arată în declarația ministerului, adăugând că „mulți teroriști au fost neutralizați”, inclusiv „așa-ziși directori ai organizației teroriste”.

Un purtător de cuvânt al FDS a declarat că loviturile turcești au distrus infrastructuri critice, inclusiv silozuri de cereale, o centrală electrică și un spital. Unsprezece civili, un luptător al FDS și doi gardieni au fost uciși, a declarat Farhad Shami, șeful centrului media al FDS pe Twitter, conform Reuters.

FDS au afirmat într-o declarație că vor riposta la loviturile respective. „Aceste atacuri ale forțelor ocupate de Turcia nu vor rămâne fără răspuns”, a spus aceasta.

Opt membri ai personalului de securitate, inclusiv 7 polițiști, au fost răniți în urma unui atac cu rachete lansat de YPG din Tal Rifat, în Siria, asupra unui post de poliție din apropierea unei porți de frontieră din provincia turcă Kilis, a anunțat Ministerul de Interne.

Separat, o sursă militară siriană a declarat pentru mass-media de stat SANA că mai mulți militari au fost uciși în „agresiunea turcă pe teritoriul sirian” duminică dimineața, în zona rurală din apropierea nordului Alepului și a orașului Hasaka.

Operațiunea Claw Sword

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat duminică dimineață că au fost luate toate măsurile necesare pentru a evita daunele provocate populației civile și ale infrastructurii civile, adăugând că „au fost vizați doar și numai teroriștii și structurile aparținând teroriștilor”.

„Gheara forțelor noastre armate turcești a fost din nou deasupra teroriștilor”, a adăugat el, denumind operațiunea Claw Sowrd. Ministerul Apărării a declarat că a fost pentru prima dată când a lansat un atac aerian asupra Kobani.

În ceea ce privește atacurile aeriene, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a declarat pentru agenția de știri TASS că Moscova este în favoarea unor „soluții negociate”. Moscova l-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad în războiul de 11 ani din țară, în timp ce Ankara i-a susținut pe rebelii care luptă pentru a-l răsturna.

Turcia a efectuat până acum trei incursiuni în nordul Siriei împotriva milițiilor YPG. Președintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia ar putea desfășura o altă operațiune împotriva YPG. Ankara a intensificat, de asemenea, atacurile cu drone în Siria în ultimele luni, în urma cărora au fost uciși o serie de oficiali cheie ai FDS.

PKK se află într-un conflict permanent cu statul turc încă din 1984. Acesta este considerat o organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană. Washingtonul s-a aliat cu YPG în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, provocând o ruptură cu Turcia, aliat al NATO.