Infofinanciar > Lumea la zi > România oferă expertiză Republicii Moldova pentru aderare la UE
Lumea la zi

România oferă expertiză Republicii Moldova pentru aderare la UE

Maia Sandu sursa foto Romania Tv
Sursa foto: Romania Tv

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că va fi evaluată integrarea în UE de către Comisia Europeană. Guvernul ar putea transmite în această săptămână răspunsurile la cel de-al doilea chestionar. Chișinăul nu se așteaptă ca să fie menajat în acest proces de eurointegrare, el este gata să-și asume toată responsabilitatea acestui parcurs.

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, mai multe țări cer aderarea în cadrul Uniunii Europene. Acestea se gândesc la un posibil atac din partea Rusiei. Printre ele se numără și Republica Moldova.

Între Moldova și Ucraina nu există o competiție în procesul de obținere a statutului de candidat la aderare, iar în acest context al invaziei rusești, Kievul trebuie să fie cel privilegiat, a susținut Maia Sandu.

Ucraina trebuie să fie privilegiată în procesul de aderare la UE

Mai mult decât statutul de țară membră a Uniunii Europene, pentru Moldova este mult mai important ca procesul de integrare să fie început și ireversibil.

Potrivit șefului statului, Ucraina merită să fie favorita Uniunii Europene, în acest proces, pentru lupta pe care o dă pentru libertatea întregii Europe.

„Ucraina astăzi luptă nu doar pentru libertatea sa, dar pentru libertatea lumii libere și merită să aibă puncte în plus pentru sacrificiul pe care îl face. Republica Moldova trebuie să fie parte a familiei europene, noi nu spunem că trebuie să trecem peste anumite etape, noi ne asumăm procesul așa cum este. Noi credem în meritocrație și fiecare țară să fie evaluată după merite. Și pentru Ucraina este mai bine dacă Republica Moldova este parte a UE și pentru noi este mai bine dacă Ucraina aderă. Eu nu văd aici o competiție. Dar, da, cred că Ucraina trebuie să primească puncte în plus pentru ceea ce face”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Au fost completate cele două chestionare de aderare a Moldovei la UE

Tot ea a susținut și că la completarea celor două chestionare recepționate din partea Uniunii Europene a contribuit o echipă vastă de funcționari și experți ai societății civile. România a fost cea care a oferit Republicii Moldova expertiză în completarea dosarului.

„Săptămâna aceasta, cel mai probabil, Guvernul va transmite răspunsurile la al doilea chestionar. Aceste chestionare vor reprezenta o radiografie a situației din Republica Moldova. Comisia Europeană va evalua lucrurile și va face o recomandare. Ne-am bucurat când am văzut votul din Parlamentul European care ne susține. Dar Parlamentul European nu este singurul. Sunt mai mult instituții, Comisia Europeană, Consiliul European unde se ia decizia. Nu va fi atât de simplu. Pentru al doilea chestionar a fost invitată o echipă din România. România este o țară care are toată experiența, a trecut prin aceste procese și le suntem recunoscători că ne-au dat o mână de ajutor”, a spus președintele Republicii Moldova.

Pe data de 5 mai, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere statelor membre să ofere Moldovei statutul de țară candidat la aderare. Prin textul rezoluției, acesta cere instituțiilor europene și sprijin financiar pentru Republica Moldova sub forma unei noi asistențe macrofinanciare.