Infofinanciar > Lumea la zi > Cerere șoc din Parlamentul European: „Opriți înarmarea Ucrainei!” Atac la adresa SUA
Lumea la zi

Cerere șoc din Parlamentul European: „Opriți înarmarea Ucrainei!” Atac la adresa SUA

armata din Ucraina - sursa foto - stirileprotv.ro
armata din Ucraina - sursa foto - stirileprotv.ro

Europarlamentarul Thierry Mariani a refuzat finanțarea și dotarea cu arme pentru Forțele Armate ale Ucrainei și a solicitat Uniunii Europene să nu îndeplinească interesele comerciale ale Statelor Unite. Fostul ministru al Transporturilor din Franța și-a manifestat atitudinea față de această situație în ziua de duminică, pe postul radio RMS.

Politicianul francez nu este de acord cu finanțarea cu arme a Forțelor Armate ale Ucrainei deoarece nu crede că acest conflict este și al lor. Răspunzând la o întrebare, Thierry Mariani precizează că „Suntem trași în războiul altcuiva. Cred că (înarmarea armatei ucrainiene n.r.) ar trebui oprită.”.

Francezul, în mod ironic, a precizat că Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, merită un premiu pentru faptul că încurajează importul de arme, gaze de șist, petrol și vaccinuri, toate provenite de la americani. Thierry Mariani este de părere că Europa a devenit, astfel, cel mai mare reprezentant comercial al Statelor Unite ale Americii.

În completare, politicianul francez a declarat: „ Astăzi, diplomația franceză nu poate fi condusă de UE și SUA. Ce fel de diplomație avem? Dăm arme ucrainienilor! Și ce ne dorim în acest caz, să fie uciși până la urmă? Și atunci, probabil, (președintele SUA n.r.) va trimite europeni.” Această declarație a fost făcută tot în cadrul unei emisiuni de la RMS.

Cine este Thierry Mariani

Thierry Mariani - sursa foto - telegraph.md

Thierry Mariani – sursa foto – telegraph.md

Thierry Mariani este un politician francez și este membru al Parlamentului European din anul 2019 și este un personaj destul de controversat. Acesta este un apropiat al familiei Aliyev, implicit și al lui Ilham  Aliyev, președintele din Azerbaidjan. Francezul a oferit sprijin substanțial șefului regimului din Azerbaidjan, stat care a făcut parte din URSS până în anul 1991.

De asemenea, în anul 2015, Thierry Mariani a făcut o călătorie în Peninsula Crimeea, fiind însoțit și de mai mulți oficiali din Rusia. Francezul a ținut să felicite curajul de care a dat dovada Parlamentul Crimeei pentru că a luat o decizie extrem de grea, în pofida situației dificile cu care se confrunta acest teritoriu. Peninsula Crimeea a fost anexată de statul rus în anul 2014.

În anul 2016, fostul ministru al Transporturilor din Franța a adus un set de rezoluții fără caracter obligatoriu către Adunarea Națională și Senat, solicitând astfel Uniunii Europene să ridice orice fel de sancțiune de ordin economic contra Rusiei. Aceste rezoluții cu valoare simbolică au fost adopate în ambele camere, atât în Adunarea Națională cât și în Senat, în lunile aprilie și iunie.

Este un personaj destul de cunoscut și în Asia, acesta refuzând să susțină cerința Taiwanului de a fi considerată drept „adevărata Republică a Chinei”. Acesta nu a fost de acord și nu a sprijinit nici demersul pentru independență din Turkestanul de Est și nici mișcarea tibetană pentru autonomie.