Infofinanciar > Lumea la zi > România, bunul samaritean! În ce se va implica țara noastră? Are legătură cu NATO
Lumea la zi

România, bunul samaritean! În ce se va implica țara noastră? Are legătură cu NATO

Nato
Credit imagine: caleaeuropeana.ro

Țara noastră este gata să ajute la procesul de aderare la NATO al Finlandei și Suediei. Oficialii români sunt de părere că acești doi noi „colegi” vor face Alianța mult mai puternică.

Acest mesaj a fost declarat de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Însă lucrul pe care ministrul nu l-a spus a fost acela că această susținere se contrează cu părerea turcilor, cu privire la aceste noi aderări, iar varianta unui posibil conflict nu este exclusă

România se împlică

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin în perioada 14-15 mai 2022, la discuția miniștrilor aliați cu omologii din Finlanda și Suedia, cu privire la perspectivele aderării la Alianță celor două state.

Cei doi miniștri de externe din Finlanda și Suedia au informat aliații cu privire la stadiul și perspectivele proceselor interne în derulare vizând depunerea candidaturilor pentru aderarea la NATO.

„Toti aliații – cu o singură excepție – au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare. Mesajul general transmis de aliați a fost acela de evidențiere a sprijinului pentru politica „Ușilor Deschise” a NATO și a importanței acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidențiat nivelul ridicat al relațiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda și Suedia – în perspectiva unei decizii de aderare”, au transmis, astăzi, reprezentanții MAE.

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat caracterul istoric al acestor discuții și a exprimat apreciere pentru interesul celor două state de a se alătura NATO, interes care demonstrează „importanța acordată de acești parteneri Alianței și rolului său determinant în asigurarea păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei”.

​Promotor NATO

Aurescu a evidențiat că România este un promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, precum și al politicii aliate a „Ușilor Deschise”, evidențiind valoarea adăugată și contribuția importantă pe linie securitară a Suediei și Finlandei.

Astfel, ministrul Aurescu a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, „manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată”.

„Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei. Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung. Ministrul român de externe a menționat, de asemenea, faptul că România consideră că este foarte necesară, mai ales în actualul context de securitate, menținerea solidarității și unității aliate, exprimând speranța că orice divergențe actuale privind candidaturile celor două state sunt temporare și pot să fie rezolvate prin dialog direct între statul aliat interesat și cei doi candidați, în cel mai scurt timp posibil, inclusiv cu sprijinul celorlalte state membre”, a mai transmis MAE.