Lumea la zi

Rishi Sunak se va întâlni cu Xi Jinping la summitul G20. Relațiile dintre cele două state rămân tensionate

Rishi Sunak se va întâlni cu Xi Jinping la summitul G20. Relațiile dintre cele două state rămân tensionate
sursa foto cnbc

Rishi Sunak îl va invita pe Xi Jinping să colaboreze mai îndeaproape în ceea ce privește provocările globale, în cadrul primei întâlniri dintre un prim-ministru britanic și președintele chinez din ultimii aproape cinci ani.

Sunak și Xi vor avea o întâlnire bilaterală miercuri, în marja summitului liderilor G20 de la Bali. Întrevederea a fost confirmată cu doar 24 de ore înainte de a avea loc. Downing Street a insistat că este „realistă în modul în care abordează relația cu China”. Cei doi lideri vor discuta probabil despre războiul din Ucraina, securitatea energetică și schimbările climatice, printre alte probleme, a precizat purtătorul de cuvânt de la Downing Street.

Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că este nevoie „ca China și Marea Britanie să stabilească o relație sinceră și constructivă”, dar a subliniat că „provocările pe care le ridică China sunt sistemice” și „pe termen lung”, relatează Politico.

Theresa May a fost ultimul prim-ministru care s-a întâlnit cu Xi, în timpul unei vizite la Beijing în ianuarie 2018, într-o perioadă pe care Downing Street o consideră încă „epoca de aur” a relațiilor cu China, inaugurată de David Cameron și George Osborne.

China reprezintă o „provocare sistemică”

Relațiile dintre Marea Britanie și China s-au înrăutățit în urma represiunii de către China a libertăților democratice din Hong Kong, a oprimării minorității musulmane uigure din provincia Xinjiang și a preocupărilor legate de implicațiile asupra securității, în cazul în care se va permite companiilor chineze să construiască infrastructură națională critică în Marea Britanie.

Vestea întâlnirii vine după ce Sunak și-a schimbat discursul cu privire la China și a sugerat că renunță la planurile de a declara această țară drept o „amenințare”, ca parte a unei revizuiri majore a politicii externe britanice. Sunak a descris China ca fiind „o provocare sistemică”, dar a subliniat că dialogul cu Beijingul este esențial pentru a face față provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice.

Vorbind marți pentru Sky News, premierul a spus: „Cred că abordarea noastră față de China este una foarte asemănătoare cu cea a aliaților noștri, fie că este vorba de America, Australia și Canada , toate țările cu care vorbesc exact despre această problemă în timp ce ne aflăm aici, la summitul G20.”

Purtătorul de cuvânt al lui Sunak a declarat marți că premierul va aborda cu siguranță „problema situației drepturilor omului cu președintele Xi” în cadrul reuniunii.

„În egală măsură, niciuna dintre problemele pe care le discutăm la G20, fie că este vorba despre economia globală, Ucraina, schimbările climatice, sănătatea globală , niciuna dintre ele nu poate fi abordată fără o acțiune coordonată din partea principalelor economii ale lumii și, desigur, aceasta include China”, a adăugat acesta.

Xi a avut deja discuții bilaterale cu președintele american Joe Biden, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul australian Anthony Albanese, printre alți lideri, în timpul summitului. Pe lângă discuțiile cu Xi, Sunak va mai avea întâlniri cu Biden, Albanese, premierul indian Narendra Modi, premierul japonez Fumio Kishida și președintele indonezian Joko Widodo.

Marea Britanie „alunecă spre o împăcare” cu China

Iain Duncan Smith, fostul lider conservator și copreședinte al Alianței Interparlamentare privind China, a avertizat că Marea Britanie „alunecă spre o împăcare” cu Xi.

„Sunt îngrijorat că actualul prim-ministru, atunci când se va întâlni cu Xi Jinping, va fi perceput ca fiind slab, deoarece acum pare că derapăm spre o împăcare cu China, ceea ce este un dezastru, așa cum a fost în anii 1930 și așa va fi și acum”, a spus el. „Sunt o amenințare la adresa valorilor noastre, sunt o amenințare la adresa stabilității economice”.

Bob Seely, un alt parlamentar conservator și membru al Alianței Interparlamentare pentru China, a adăugat: „Trebuie să vorbim cu națiunile, în special cu cele care ne pot pune la încercare valorile și stabilitatea, dar este periculos să normalizăm relațiile când acestea nu sunt normale.”

Însă Alicia Kearns, președinta Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor și membră a Grupului de cercetare pentru China, a salutat întâlnirea lui Sunak cu Xi. „Este important ca ei să se întâlnească pentru a preveni impresiile greșite”, a spus ea. „Nu putem pur și simplu să izolăm China, trebuie să lucrăm pentru a crea spațiul pentru dialog, provocare și cooperare.”