Info Lumea la zi

Rusia, tot mai izolată! În cadrul summit-ului G20 Moscova a fost criticată și de principalii săi aliați din Asia

reuters.com
FOTO: reuters.com

Declarațiile principalilor lideri ai lumii, prezenți la summitul G20, au fost consemnate într-un document care indică faptul că majoritatea statelor au condamnat în cei mai fermi termeni acțiunile de invadare a Rusiei în Ucraina.  Analiștii politici consideră că utilizarea termenului ”majoritate”, are scopul de a exclude aliații Federației Ruse, în imaginea unor state ca India și China. Potrivit celor de la Sky News, cele două țări dau semne că în viitorul apropiat sunt dispuse să se distanteze de acțiunile Moscovei.

Ambele state și-au exprimat, și nu odată, îngrijorarea față de conflictul din Ucraina. În pofida faptului că niciunul din liderii amintiți anterior nu au făcut nimic pentru a-și modifica poziția pro-rusă, totuși, XI Jinping, președintele chinez a criticat Rusia pentru acțiunile pe care le-a întreprins în Moscova.

Xi Jinping: „Armele nucleare nu ar trebui folosite și războaiele nucleare nu trebuie purtate”

Un aspect subliniat de Jinping a făcut trimitere la strategia Rusie de a folosi alimentele și energia ca arme. „Trebuie să ne opunem ferm politizării, instrumentalizării și folosirii ca arme a alimentelor și a energie”. Mesajul liderului de la Beijing a fost făcut la scurt timp după ce diplomația chineză, prin ministrul de externe Wang Yi, a marcat faptul că discuția dintre Joe Biden, președintele american, și Xi au fost raționale în ceea ce înseamnă armele nucleare și utilizarea acestora „ armele nucleare nu ar trebui folosite și războaiele nucleare nu trebuie purtate”, au fost cuvintele președintelui chinez.

Criticile la adresa Rusiei nu se opresc doar la afirmațiile făcute de ministrul de externe și președintele Chinei, Financial Times a citat un alt oficial chinez care blamează Rusia pentru că nu a informat Beijingul despre planurile de invadarea a Ucrainei. „ Putin nu i-a spus lui Xi adevărul. Dacă ne-ar fi spus, nu am fi fost într-o poziție atât de incomodă. Aveam peste 6.000 de cetățeni chinezi care locuiau în Ucraina și unii dintre ei au murit în timpul evacuării [deși] nu putem face acest lucru public”.

De asemenea și India pare că se îndepărtează de Rusia condusă de Vladimir Putin, retorica folosită de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, s-a apropiat mai mult de cea a liderilor occidentali, cu toate că în septembrie a declarat în fața liderului de la Kremlin că „ era de astăzi nu este o eră a războiului”, în cadrul summitului G20, oficialul indian a fost ceva mai critic, afirmând că trebuie identificată „ o modalitate de a reveni la calea diplomației pentru încetarea focului în Ucraina”.

Rusia se află în pragul izolării internaționale

În cazul în care unul sau ambele state vor decide să se distanțeze de Rusia, Vladimir Putin va avea de înfruntat probleme majore, Federația Rusă ar fi izolată aproape în totalitate, fapt ce ar dinamita atât scna politicî internă a Rusiei și, potrivit analiștilor, Kremlinul ar trebui să găsească o soluție pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Se pare că Rusia și-a mai linitat acțiunile expansionist, dacă ar fi să luăm în considerare comentariile ministrului de externe chinez, care spunea despre Rusia că manifestat o atitudine rațională și responsabilă, concluzia chinezului survine în urma discuției pe care a avut-o cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cel din urmă a declarat că Rusia nu are de gând să înceapă un război nuclear.

Declarațiile șefului de la externele chineze apar într-un context în care Beijingul este supus presiunilor Washington-ului dar și a partenerilor europeni.

Însă, China a refuzat să catalogheze războiul din Ucraina ca o invazie, iar președinte Jinping a solicitat conducătorilor NATO și UE să demareze ”dialoguri cuprinzătoare”, cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

„China a observat că Rusia a reafirmat recent poziția stabilită că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, ceea ce arată atitudinea rațională și responsabilă a Rusiei, cee ace arată atitudinea rațională și responsabilă a Rusiei”, a ținut să adauge Wang, potrivit digi24.ro.