Lumea la zi

The Guardian: Demografia globală urmează să se schimbe. India va depăși China ca număr de locuitori

The Guardian: Demografia globală urmează să se schimbe. India va depăși China ca număr de locuitori
sursa foto encyclopedia britannica

În ziua în care India va depăși China ca fiind cea mai populată națiune din lume, schimbarea pentru ambele țări va fi de natură psihologică și simbolică. Pe lângă statutul său economic, China se mândrește ca țara cu cei mai mulți locuitori din lume.

China va fi în continuare cea mai mare putere economică, cea care va provoca Statele Unite pentru statutul de superputere, dar nu va mai putea să se numească cea mai mare națiune din punct de vedere numeric.

Conform tendințelor actuale, decalajul demografic va continua să se mărească rapid, dar ceea ce va însemna acest lucru pentru influența lor relativă în lume va fi decis de o serie de alți factori, cum ar fi investițiile și guvernanța. Demografia nu este un destin.

China se apropie de limita sa demografică

Cu toate acestea, în momentul în care India va primi ștafeta, se va planta o sămânță de îndoială, sugerând posibilele limite ale ascensiunii necontenite a Chinei în secolul XXI. Se așteaptă ca populația Chinei, de 1,4 miliarde de locuitori, să înceapă să se reducă în curând, într-un ritm tot mai alert, potrivit The Guardian.

„Se presupunea că vor atinge maximul de populație în 2028, dar acum se pare că au atins deja acest nivel, iar aceasta este o schimbare foarte mare”, a declarat Ian Bremmer, președintele și fondatorul Eurasia Group, o firmă de cercetare și consultanță în domeniul riscurilor politice.

„Chinezii se confruntă cu o contracție a populației mult mai mare decât cea înregistrată de Japonia sau Coreea de Sud și se vor confrunta cu această situație deoarece sunt încă o economie cu venituri medii, așa că aceasta este o provocare uriașă pentru ei”, a adăugat Bremmer.

Nu numai că populația chineză se va micșora, dar și profilul de vârstă al acesteia se va schimba. Creșterea nu va mai fi în rândul generației de vârstă activă, ci din ce în ce mai mult în rândul persoanelor în vârstă. Numărul cetățenilor chinezi de peste 65 de ani va fi mai mult decât dublu până în 2050, de la 150 de milioane la 330 de milioane. Vor fi din ce în ce mai puține persoane a căror forță de muncă va susține tot mai mulți pensionari.

Conducerea chineză ar putea găsi modalități de a permite țării să evolueze, prin creșterea productivității celor care muncesc, dar va fi nevoie de capital, din ce în ce mai mult, pe măsură ce trece timpul. China se află într-o cursă, încercând să se îmbogățească înainte de a îmbătrâni.

Din această perspectivă, cheltuielile militare ale Chinei reprezintă un pariu că va supune o mare parte a lumii voinței sale, astfel încât să obțină un acces privilegiat la resurse. Dar dacă acest pariu eșuează, Beijingul va fi cheltuit o sume extraordinare, care ar fi putut fi folosite pentru a-și adapta economia la limitele care se apropie, lăsând țara blocată într-o capcană a veniturilor medii.

India se găsește într-o situație similară

India se va confrunta cu dileme similare pe măsură ce populația sa crește. Vor fi mai mulți indieni de vârstă activă în raport cu părinții în vârstă pe care vor trebui să-i finanțeze, dar conducerea va trebui să fie agilă pentru a culege dividendul demografic.

„Dividendul democratic nu se produce în mod automat, pentru că acel grup mare de tineri în vârstă de muncă trebuie să aibă un serviciu trebuie să fie productivi”, a declarat Stuart Gietel-Basten, profesor de științe umaniste și sociale la Universitatea Khalifa din Abu Dhabi.

Unele țări au reușit să profite de oportunitatea oferită de dividendul demografic, precum Coreea de Sud și Singapore. Cele care nu au reușit se confruntă cu provocarea creșterii numărului de tineri care nu reușesc să își găsească un loc de muncă, ceea ce ridică perspectiva unor tulburări, care au reprezentat dinamica care a stat la baza primăverii arabe din 2011 în Tunisia, Egipt și Siria.

Factorii determinanți ai succesului sau eșecului pot fi mulți și variați, a sugerat Gietel-Basten. „Va fi vorba despre resurse, despre guvernare, despre infrastructură, despre locație”, a spus el.

Carla Norrlöf, profesor de științe politice la Universitatea din Toronto, subliniază că puteri externe precum SUA ar putea încerca să influențeze dezvoltarea relativă a celor doi giganți demografici, prin calibrarea accesului la tehnologiile care vor contribui la creșterea economică a ambelor țări.

„În prezent, Statele Unite sunt foarte hotărâte să limiteze influența economică a Chinei, așa că India ar putea să se folosească de acest lucru dacă nu este vizată în ceea ce privește restricțiile tehnologice”, a declarat Norrlöf.

Conform tendințelor actuale, până în 2050, doar câteva țări vor fi responsabile pentru întreaga creștere demografică mondială, cele mai multe dintre ele din Africa.

Hans Rosling, un medic și academician suedez, a declarat că „codul PIN” actual al lumii este 1114, ceea ce înseamnă că există aproximativ 1 miliard de oameni în America, Europa și Africa și 4 miliarde în Asia. În 2050, codul va fi 1145, cu 4 miliarde în Africa și 5 miliarde în Asia.

Africa ar putea deveni lider pe „piața” demografică

Este posibil ca țări precum Nigeria sau Etiopia să culeagă un dividend și să iasă din sărăcie. Indiferent dacă o vor face sau nu, este puțin probabil ca sub-reprezentarea severă a Africii în instituțiile globale, începând cu Organizația Națiunilor Unite, să fie sustenabilă. Stewart Patrick, directorul programului pentru ordine și instituții globale de la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că, pe măsură ce populația continentului crește, acesta va fi în centrul a tot mai multe dispute geopolitice.

„Va fi o a doua cursă pentru Africa, cu o concurență destul de puternică”, a spus Patrick. „Africa este în mod evident o sursă enormă de materii prime, inclusiv petrol și gaze, dar apoi și materii prime pentru tranziția energetică curată, genul de minerale de care este nevoie pentru a construi baterii și alte lucruri de acest gen.”

Măsura în care țările africane vor reuși să își gestioneze cu succes creșterea economică nu va face decât să crească cantitatea de combustibili fosili de care populația lor în creștere va avea nevoie pentru a-și satisface așteptările.

Această creștere a cererii de energie nu va fi compensată de declinul demografic al Chinei, deoarece populația mai mică a acesteia va continua să se străduiască să aibă un stil de viață de clasă mijlocie, care consumă mult mai multă energie.

Cu cât gradientul demografic crește mai mult între un sud global în plină expansiune și un nord în contracție, cu atât mai mare va fi presiunea migrației.

Ar fi logic, din punct de vedere economic, ca națiunile bogate, dar în scădere demografică, din America de Nord și Europa să primească oameni care să muncească pentru a-și susține populația îmbătrânită, dar acest lucru aduce o reacție negativă.

„S-ar putea să apară conștientizarea faptului că îmbătrânirea populației în țările bogate este o problemă reală și că acestea trebuie să importe mai multă forță de muncă”, a spus Norrlöf. „Dar cred că, în climatul politic actual, nu este deloc ceea ce vedem.”