Esential

Donald Trump, oficial în cursa pentru prezidențialele din 2024! „Mă voi asigura că Joe Biden nu va mai primi încă patru ani”

Donald Trump și-a anunțat oficial candidatura pentru prezidențialele din 2024, sursă foto DW
Donald Trump și-a anunțat oficial candidatura pentru prezidențialele din 2024, sursă foto DW

Donald Trump a lansat marți o a treia candidatură consecutivă la Casa Albă, cu scopul de a-și reafirma poziția de purtător al standardului republican, în pofida rezultatelor dezamăgitoare ale alegerilor de la jumătatea mandatului care i-au determinat pe unii lideri de partid să sugereze că fostul președinte ar trebui să se retragă, scrie The Wall Street Journal.

„Pentru a face America măreață și glorioasă din nou, îmi anunț în această seară candidatura pentru funcția de președinte al Statelor Unite”, a declarat Donald Trump în timpul unui eveniment desfășurat la o oră de maximă audiență de la proprietatea sa din Mar-a-Lago.

Trump a ripostat în ultimele zile la criticii din interiorul partidului și la potențialii rivali pentru nominalizare, în primul rând la guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care s-a transformat în principalul contracandidat pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Avantajele lui Trump pentru alegerile prezidențiale

În pofida semnelor de nemulțumire față de Trump, acesta se bucură de un sprijin larg din partea votanților, are zeci de milioane de euro în bani de campanie și o istorie de a zdrobi concurenții. El a remodelat GOP din punct de vedere demografic, atrăgând mai mulți alegători din clasa muncitoare, și a schimbat în mod fundamental abordările politice ale partidului în ceea ce privește comerțul, China, imigrația și alte probleme, conform The Wall Street Journal.

Acum, la vârsta de 76 de ani, el pare hotărât să își răzbune înfrângerea din 2020 în fața lui Joe Biden, care împlinește duminică 80 de ani și care a indicat că vrea să candideze pentru un al doilea mandat, spunând că este „în intenția sa”. Trump nu a spus nimic în timpul discursului de pe 14 noiembrie legat de fraudele de la alegerile din 2020. Nu a existat nicio dovadă a unei astfel de fraude, iar campania dlui Trump și aliații săi au pierdut mai multe procese care încercau să anuleze rezultatele.

Niciun fost președinte din epoca modernă nu a încercat o astfel de revenire; ultimul care a reușit a fost Grover Cleveland, căruia i s-a refuzat realegerea în 1888, dar s-a întors la Casa Albă în 1892.

„Revenirea Americii începe chiar acum”, a declarat Trump

El a prezentat bilanțul său ca președinte, în special în ceea ce privește economia și creșterea securității la graniță. Adversarii străini, precum China, au fost ținuți „în frâu”, a spus el, în timp ce țara a evitat să lanseze noi războaie.

În schimb, Trump a descris o imagine sumbră a celor doi ani de președinție ai lui Joe Biden.

„Acum suntem o națiune în declin. Suntem o națiune în declin”, a spus el despre inflație, prețurile mai mari la benzină și problemele de la granița de sud. „Suntem aici în această seară pentru a declara că nu trebuie să fie așa”.

Biden poate arunca SUA în al Treilea Război Mondial, spune Trump

Trump a adăugat: „Mă voi asigura că Joe Biden nu va mai primi încă patru ani….Țara noastră nu ar putea suporta asta”.

Trump l-a criticat pe Biden în legătură cu retragerea din Afganistan, susținând că actualul președinte a făcut SUA „de râs”. L-a atacat pe Joe Biden și pentru ajutorul acordat de Statele Unite Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei. „Poate cel mai jenant moment din istoria țării noastre”, a spus Trump, referindu-se la Afganistan. „Am pierdut vieți, am lăsat americani în urmă și am renunțat la 85 de miliarde de dolari din cel mai bun echipament militar din lume.
„Spre deosebire de Biden, posibil să ne ducă în al treilea război mondial, ceea ce se poate întâmpla în mod serios”, a spus Trump, „voi ține America departe de războaie străine stupide și inutile”, conform Fox News.

În timp ce Trump făcea anunțul, președintele Biden a declarat pe Twitter că predecesorul său „a dezamăgit America”. Într-o declarație, președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a prezis că ziua de marți va fi „doar startul a ceea ce va fi un scrutin primar republican dezordonat”.

Trump a deplâns cât de mult timp durează să se cunoască rezultatele complete ale alegerilor de la mijlocul mandatului de săptămâna trecută și a propus să se ceară acte de identitate pentru toți alegătorii, să se voteze doar în aceeași zi și să se voteze cu buletine de hârtie în loc de mașini. De asemenea, el a cerut – așa cum a făcut-o și anterior – limitarea mandatelor membrilor Congresului și interzicerea pe viață a activității de lobby a foștilor legislatori și membri ai cabinetului.

MAGA se întoarce în cursa pentru prezidențiale

Ca și în campaniile sale din 2016 și 2020, Trump s-a prezentat pe sine și pe susținătorii săi ca fiind confruntați cu o serie de forțe sinistre, inclusiv mass-media, corporațiile „woke” și cenzura marilor companii de tehnologie. El a prezis că tabăra sa va învinge, încheind cu sloganul potrivit căruia o campanie victorioasă va  „Face America Măreață din Nou” (Make America Great Again, sloganul lui Trump, nr.r.).

Trump a depus marți actele la Comisia Electorală Federală pentru a marca începutul campaniei. În acte a fost trecută mențiunea „Donald J. Trump pentru Președinție 2024″.

Trump lansează o nouă campanie în timp ce se confruntă cu mai multe încurcături juridice, inclusiv investigații privind afacerile sale, implicarea sa în eforturile de a anula rezultatele din 2020 și ancheta penală a Departamentului de Justiție privind dosarele prezidențiale și documentele etichetate drept clasificate pe care le-a păstrat la Mar-a-Lago.