Lumea la zi

Macron îl îndeamnă pe Xi Jinping să-și unească forțele pentru a depăși criza mondială! Liderii s-au întâlnit la summitul G20

Macron îl îndeamnă pe Xi Jinping să-și unească forțele pentru a depăși criza mondială! Liderii s-au întâlnit la summitul G20
sursa foto BFMTV

Președintele francez, Emmanuel Macron și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat astăzi în cadrul summitul G20 din Indonezia. Punctele centrale ale dialogului au fost problema climatică, cooperarea și stabilitatea economică, dar și invazia rusă din Ucraina.

Președintele Emmanuel Macron a ridicat și problema războiului din Ucraina, pe care China nu l-a condamnat în mod oficial de la începutul invaziei, făcând apel la stabilitate și cooperare internațională, afirmând că reducerea tensiunilor în Ucraina ar fi în beneficiul ambelor state. Macron l-a îndemnat pe omologul său chinez să își unească forțele pentru a face față acestei crize internaționale.

Macron, apel la unitate și solidaritate

Este necesar „să ne unim forţele pentru a răspunde atât provocărilor internaţionale majore, aţi menţionat-o pe cea climatică pentru a numi doar una şi, fără îndoială, cea mai semnificativă, dar şi crizelor internaţionale precum războiul lansat de Rusia în Ucraina pentru care G20 este un format adecvat”, a afirmat preşedintele francez la începutul unei întâlniri bilaterale în cadrul summitului G20 din Bali, potrivit Adevărul.

Se așteaptă ca, la finalul summitului, țările participante vor emite un comunicat prin care să condamne oficial acțiunile Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, mai multe țări din Asia, inclusiv Indonezia și China, s-au arătat reticente în a critica invazia rusă.

Summitul G20 trebuie să „reducă tensiunile, decalajele care există în mediul internaţional şi să ne permită să construim ceea ce cred că este în interesul atât al Chinei, cât şi al Franţei, adică o stabilitate reală, elemente tangibile de cooperare care să ne permită să readucem pacea oriunde s-au instalat conflicte”, a subliniat Emmanuel Macron.

De asemenea, trebuie să contribuie la „asigurarea prosperităţii economice, în special pentru clasele noastre mijlocii, şi să facă acest lucru reducând în acelaşi timp emisiile (de dioxid de carbon) şi, prin urmare, câştigând bătălia pentru climă şi biodiversitate”, a adăugat Macron, conform Digi24.

Răspunsul președintelui chinez

Preşedintele Macron a insistat, totodată, asupra „dorinţei sale de a da un nou impuls reluării cooperării” cu China, în special pe linia încălzirii globale. Deși președintele Xi Jinping s-a arătat deschis la colaborare cu Franța și Europa, pentru a consolida „stabilitatea” în lume, acesta nu a făcut nicio mențiune directă la războiul din Ucraina.

„China şi Franţa, China şi Europa ar trebui să procedeze astfel încât relaţia lor să se dezvolte pe o traiectorie corectă pe termen lung pentru a injecta stabilitate şi o energie pozitivă în lume”, a susţinut liderul chinez.

Totodată, preşedintele Xi Jinping a afirmat că este gata să „consolideze cooperarea” dintre China şi Franţa pentru a „face faţă împreună mizelor globale ale securităţii energetice, schimbărilor climatice şi dezvoltării durabile”.

Preşedintele francez l-a felicitat pe Xi Jinping şi i-a transmis „dorinţele de succes pentru China” după recenta realegere a acestuia la conducerea Partidului Comunist . Întrevederea organizată în hotelul în care este cazată delegaţia chineză a durat puţin peste 40 de minute, potrivit Palatului Elysée