Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Energetice. Italia semnează un acord privind gazele naturale de 8 miliarde de dolari, iar prețul acestui combustibil scade în Europa
Lumea la zi

Revista Presei Energetice. Italia semnează un acord privind gazele naturale de 8 miliarde de dolari, iar prețul acestui combustibil scade în Europa

Revista presei Sursă foto Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

Revista Presei Energetice vizează cele mai importante evenimente care au avut loc la nivel global în ceea ce privește domeniul energetic, care de aproape un an de zile este în vizorul tuturor. Acest lucru se întâmplă din cauza invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina de la data 24 februarie 2022. De atunci, acest sector a fost unul incert cu extrem de multe modificări care au vizat tot globul și continuă s schimbe cursul lumii.

Astfel, Italia a decis semnarea unui contract cu Libia privind acordul de gaze naturale în valoare de 8 miliarde de dolari, în timp ce prețul acestui combustibil, gaz natural, continuă să scadă în Europa. De asemenea, nici Rusia nu a fost ocolită de evenimente importante în domeniul energetic aceste zile, deoarece statul, alături de Uzbekistan ți Kazahstan doresc să își coordoneze poziția pe piața externă în ceea ce privește gazele naturale.

Italia a semnat un acord cu Libia privind gazele naturale în valoare de 8 miliarde de dolari, în timpul unei vizite a premierului italian Georgia Meloni pentru discuții privind energia și migrația.

Acordul a fost semnat de National Oil Corporation din Libia și de compania italiană Eni. Cele două companii au declarat că vor investi 8 miliarde de dolari în dezvoltarea gazelor, precum și în energie solară și carbon, potrivit Reuters.

Potrivit Associated Press, acordul privind gazele naturale dintre cele două țări este cea mai mare investiție unică în sectorul energetic din Libia din ultimele două decenii. Directorul general al Eni, Claudio Descalzi, a susținut cu tărie apelul Europei către Africa pentru a-și satisface nevoile energetice. La începutul acestei săptămâni, Meloni a vizitat Algeria, principalul furnizor de gaze al Italiei, unde Eni și Sonatrach, compania energetică de stat algeriană, au semnat un nou acord de cooperare menit să consolideze securitatea energetică și să intensifice eforturile de reducere a emisiilor de carbon.

Algeria a devenit unul dintre principalii parteneri strategici ai Italiei anul trecut, după ce a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de energie al țării europene, conform news.am.

Prețul gazelor naturale scade în Europa

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut luni dimineaţă la cel mai redus nivel din ultimele aproape patru săptămâni, pe fondul creşterii încrederii în generarea stabilă de energie pentru restul iernii, transmite Bloomberg, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

În jurul orei 8:57, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,5%, apoi au înregistrat un declin de 2,9%, până la 52,38 euro pentru un Megawatt-oră.

Temerile Europei privind penele masive de curent şi raţionalizarea energiei nu s-au materializat datorită unei combinaţii de factori. Vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia. Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului.

În plus, câteva reactoare nucleare sunt din nou operaţionale în Franţa. De asemenea, revenirea în activitate a reactorului german Emsland – înainte de închiderea sa finală prevăzută în aprilie – alături de subsidiara din Slovacia, a fost benefică, potrivit traderului elveţian Axpo Solutions AG.

Separat, terminalul GNL Freeport LNG din Texas a reluat aprovizionarea tancurilor, fiind aproape de reluarea completă a operaţiunilor. Acesta a fost închis după o explozie survenită în vara lui 2022. Unii analişti se aşteaptă ca acest terminal de gaze lichefiate să reia exporturile la finele lunii februarie sau începutul lui martie.

Preţul gazelor ar putea continua să scadă în zilele următoare, în condiţiile în care temperaturile din Europa vor creşte.

Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionare cu energie. Preţul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană.

Rusia, Uzbekistan și Kazahstan intenționează să își coordoneze pozițiile pe piața externă a gazelor naturale

Părțile urmăresc să se aprovizioneze reciproc și să furnizeze gaze către țări terțe. Rusia, Uzbekistan și Kazahstan sunt îngrijorate de volatilitatea piețelor energetice, a declarat Alexander Sternik, șeful celui de-al treilea departament pentru țările CSI din cadrul Ministerului rus de Externe. Potrivit acestuia, în acest sens, cele trei țări intenționează să își coordoneze pozițiile pe piețele externe.

„Comunicăm cu partenerii din Uzbekistan și Kazahstan. Volatilitatea piețelor de energie, „trucurile interzise” folosite de concurenții noștri, precum și fluctuațiile anormale de temperatură din regiune sunt o preocupare pentru toată lumea”, a declarat Sternik.

„Părțile intenționează să își consolideze securitatea energetică pe o bază reciproc avantajoasă, să își coordoneze pozițiile pe piețele externe, inclusiv în ceea ce privește livrările de gaze între ele și către țări terțe”, a adăugat el.

În ianuarie 2023, Gazprom a semnat cu Kazahstan și Uzbekistan o „foaie de parcurs” bilaterală pentru cooperarea în industria gazelor naturale. Aceasta prevede tranzitul de gaze din Rusia prin sistemul de gazoducte CAC, care trece prin Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan. Furnizarea este programată să înceapă la 1 martie 2023, conform kun.uz.

Naftogaz studiază posibilitatea de a extrage gaze din straturi de cărbune

Societatea națională pe acțiuni Naftogaz din Ucraina studiază posibilitatea de a extrage gaze din straturi de cărbune. Acest lucru reiese dintr-o declarație a NJSC, relatează agenția de presă ucraineană.

„Grupul Naftogaz a lansat cercetări în regiunea Lviv. Scopul principal al acesteia este de a studia tehnologia și procesul de producție a extracției gazelor naturale din straturile de cărbune. Potențial, tehnologia are perspective semnificative. Aceasta poate contribui la consolidarea independenței energetice a Ucrainei, la creșterea siguranței minerilor, poate contribui la procesele de integrare europeană a Ucrainei și poate crea oportunități suplimentare pentru dezvoltarea comunităților locale”, se arată în mesaj.

Potrivit raportului, cercetarea este implementată în cooperare între Naftogaz și Întreprinderea de Stat pentru Cărbune Lviv în cadrul programului de stat pentru consolidarea independenței energetice a Ucrainei.

„Ucraina are una dintre cele mai mari valori ale conținutului de metan pe tona de cărbune (o medie de 2,5 m/t cubică în Canada și până la 25 m/t cubică în Ucraina) și locul 7 în lume în ceea ce privește rezervele de cărbune. Prin urmare, această tehnologie ne oferă perspective semnificative. În prezent, lucrările de cercetare sunt în curs de desfășurare pe amplasamentul ales împreună cu Întreprinderea de Stat pentru Cărbune din Lviv, iar la sfârșitul anului 2023, dacă rezultatele cercetării vor fi de succes, intenționăm să lansăm complet proiectul și să începem forajul”, a declarat președintele Consiliului de administrație al Naftogaz din Ucraina, Oleksii Chernyshov.

Potrivit acestuia, la bază se află experiența de utilizare a tehnologiilor de extragere a metanului din cărbune (Coal Bed Methane), pe care specialiștii Naftogaz au studiat-o la locurile de producție din Statele Unite, China și Canada.

„Această tehnologie este folosită în lume de mult timp. De exemplu, în Statele Unite, producția de metan din cărbune depășește 60 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă de aproape trei ori mai mult decât consumul anual de gaze din Ucraina. Și noi avem perspective semnificative și trebuie să le folosim”, a remarcat Chernyshov.

După cum a relatat anterior agenția Ukrainian News, Naftogaz intenționează să crească producția de gaze cu 8%, până la 13,5 miliarde de metri cubi în 2023, spun cei de la ukranews.com.

Stadtwerke: Dublarea tarifelor la gaz și electricitate rămâne

Serviciile publice municipale din Germania se așteaptă ca tarifele la gaz și electricitate pentru clienții finali să rămână ridicate și să se dubleze față de nivelul de dinaintea crizei energetice.

Companiile municipale din Germania se așteaptă ca tarifele la gaz și electricitate pentru clienții finali să rămână ridicate și să se dubleze față de nivelul de dinaintea crizei energetice. Având în vedere scăderea prețurilor angro, „bineînțeles că și companiile municipale de utilități doresc să reducă tarifele și să facă acest lucru imediat ce există spațiu de manevră”, a declarat Ingbert Liebing, directorul general al Asociației Întreprinderilor Municipale (VKU), pentru „Neue Osnabrücker Zeitung”.

Cu toate acestea, el avertizează împotriva speranțelor false: „Conform evaluării noastre, este previzibil ca tarifele la gaz și electricitate să se dubleze.” El nu a menționat o perioadă de timp. Criza nu mai este la fel de dramatică, dar nu s-a încheiat. Liebing a respins acuzația avocaților consumatorilor că utilitățile municipale au cerut „prețuri lunare”. „Prețurile actuale de pe piața spot și cele la termen nu sunt încă atât de ieftine încât să aibă deja un efect susținut de scădere a prețurilor.

Acestea ar trebui să scadă și mai mult și, mai ales, în mod permanent”, a spus el. Asociația: Prețurile angro sunt de aproape patru ori mai mari decât înainte de criză Asociația Federală a Industriei Energiei și a Apelor (BDEW) a calificat, de asemenea, drept un semn bun scăderea actuală a prețurilor angro la gaze, dar acest lucru nu reprezintă încă un motiv pentru a da semnalul de alarmă. În ultima vreme, prețurile angro la gaz au scăzut, iar de câteva săptămâni se situează în jurul valorii de 70 de euro pe megawatt oră (MWh) pe piața futures.

Aceasta corespunde aproximativ nivelului la care se mișcau prețurile cu puțin timp înainte de începerea războiului agresiv din Ucraina.

Cu toate acestea, prețurile angro sunt încă de aproape patru ori mai mari decât înainte de anii de criză. În medie, pentru anii 2015-2019, prețul mediu al gazelor naturale cu ridicata a fost de aproximativ 18,50 EUR pe MWh, potrivit indonewyork.com.

În plus, evoluția prețurilor în comerțul cu ridicata al gazelor rămâne volatilă. Nimeni nu știe cum vor evolua prețurile în lunile următoare. Datorită strategiilor de achiziție pe termen lung urmărite de majoritatea furnizorilor de energie, creșterea drastică a prețurilor bursiere la gaze nu a avut un impact univoc și direct asupra prețurilor pentru clienții finali, a precizat BDEW.

O mare parte din energia care a fost livrată clienților finali anul trecut a fost cumpărată la prețuri mai mici înainte de criză. Prețul de achiziție, care acum a scăzut temporar, va afecta doar mai târziu prețurile pentru clienții finali, a declarat Kerstin Andreae, președintele consiliului executiv al BDEW.

Consumatorii vor putea calcula valoarea compensației pentru gazele naturale

SA „Moldovagaz” a lansat un calculator online, cu ajutorul căruia consumatorii pot verifica valoarea compensației pentru gazele naturale. Noul instrument este disponibil pe pagina web a întreprinderii, la rubrica „Consumatori”, informează MOLDPRES.

Pentru a afla volumul compensației, consumatorii vor trebui să introducă date referitoare la categoria de vulnerabilitate energetică, volumul de gaze naturale consumate și perioada de calcul.

Atribuirea nivelului de vulnerabilitate este competența Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar SA „Moldovagaz” nu are dreptul să influențeze atribuirea inițială a nivelului de vulnerabilitate energetică, nici să-l schimbe ulterior. În cazul depistării discrepanțelor în mărimea compensației, consumatorul urmează să apeleze la „linia verde” guvernamentală 0 8000 5000, sau la adresa de e-mail support@compensatii.gov.md a Guvernului. După efectuarea modificărilor corespunzătoare în baza de date de către Ministerului Muncii și Protecției Sociale, furnizorul va primi un temei legal pentru efectuarea modificărilor în propria bază de date de consumatori.

În cazul în care în factură nu este indicată recalcularea compensației pentru perioadele anterioare de consum, atunci SA „Moldovagaz” va efectua toate modificările și completările în facturi în baza informației actualizate primite din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale în lunile următoare.

Compensația este acordată pentru primii 180 de metri cubi de gaze consumați lunar în sezonul de iarnă, iar volumul acesteia variază în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică.