Infofinanciar > Info > Vladimir Putin pierde încrederea Rusiei? Influencerii ruși nu cred în noua ofensivă din Ucraina
Info

Vladimir Putin pierde încrederea Rusiei? Influencerii ruși nu cred în noua ofensivă din Ucraina

Bloggerii militari din Rusia continuă să aibă îndoieli serioase că armata rusă poate cuceri întregul teritoriu anexat din Ucraina printr-o mare ofensivă terestră mecanizată. Între timp, unii oficiali pro-ruși din Donbas îndeamnă înaltul comandament rus să-și schimbe strategia, arată publicația spaniolă La Razon.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră, de asemenea, că Rusia nu are potențialul necesar pentru a lansa o ofensivă terestră majoră, cu atât mai mult după ce a pierdut, potrivit unor surse, jumătate din tancurile sale în ultimul an. Evgheni Prigojin, președintele Grupului Wagner de mercenari care luptă în Ucraina, a mers și mai departe, asigurând că Moscova va avea nevoie de aproximativ doi ani pentru a controla granița administrativă a Donețk.

Ucraina crede că Rusia nu are suficiente resurse

La rândul său, Informațiile Militare Ucrainene a insistat, duminică, că „comandamentul rus nu are suficiente resurse pentru a lansa acțiuni ofensive de amploare” și că va trebui să se mulțumească cu victorii tactice. Kievul subliniază că aviația și artileria rusă au cheltuit deja 80% din rachetele lor de precizie și că industria militară nu a reușit încă să completeze acest arsenal, transmite publicația La Razon, citată de RADOR.

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin, cere rezultate concrete din partea armatei sale din Ucraina pentru a le prezenta înaintea discursului crucial despre starea națiunii din 21 februarie, primul pe care îl va ține de aproape doi ani, dar armata nu a reușit mai mult decât nişte câștiguri teritoriale. „Nu am început acțiunile militare, am încercat să le punem capăt. Ostilitățile au fost începute de naționaliștii din Ucraina și de cei care i-au susținut în 2014”, a spus Putin cu zece zile înainte de a se  adresa parlamentului, pe 21 februarie.

Putin a fost nevoit în mod repetat să-și amâne discursul programatic anual din cauza lipsei de victorii pe câmpul de luptă. Decizia de a anexa patru regiuni ucrainene în urmă cu aproape jumătate de an nu a îmbunătățit nici perspectivele Rusiei pe front.

Un an de la începutul războiului

Apropierea primei aniversări a conflictului – 24 februarie – și promisiunile occidentale de arme grele ofensive pentru Kiev – de la tancuri la rachete cu rază lungă de acțiune – îl obligă să-și arate fața pentru prima dată din aprilie 2021.

Fie că Kremlinului îi place sau nu, singura veste bună de pe front vine de la mercenarii grupării Wagner, care au susținut duminică că au ocupat un oraș nou lângă Bahmut (Donețk). Este vorba despre este orașul Krasna Gora (Muntele Roșu), care se află la zece kilometri de Bahmut, între Soledar, luat luna trecută, și această fortăreață vitală ucraineană.

Prigojin a aruncat din nou o săgetă otrăvită asupra armatei, asigurând că Moscova nu a desfășurat trupe regulate în zonă și că soldații săi continuă să facă treaba murdară. „Nu există un detașament special (…). Pe o rază de aproximativ 50 de kilometri sunt doar soldații Wagner, care vor ajunge să cucerească Bahmutul”, a spus el pe canalul Telegram.

Prigojin a explicat că nu mai recrutează condamnați, practică care a pus într-o lumină foarte proastă Ministerul rus al Apărării, care, potrivit unor bloggeri, ar fi ordonat ca prezența grupului Wagner în mass-media să fie redusă cât mai mult posibil.

Armata rusă prezintă mereu un raport zilnic pozitiv

Între timp, Ministerul rus al Apărării a informat în raportul său zilnic distrugerea arsenalelor de-a lungul întregii linii frontale, de la nord-estul Harkivului până la sudul Hersonului, trecând prin Donețk și Luhansk, atacuri în care se pare că au fost uciși sute de soldați ucraineni, inclusiv două brigăzi mecanizate în zona Kupiansk (Harkiov) și un detașament în Vuhledar (Donețk). Potrivit diverselor surse ucrainene și occidentale, aceștia ar fi primii pași în ofensiva generală ordonată de Putin.

În acest sens, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a recunoscut că Moscova a început deja această „mare ofensivă”, dar că la început ar avea „mari probleme”. „Ofensiva pe care o plănuiau avansează treptat. Dar nu este ofensiva la care se așteptau”, a spus el, vorbind la televiziunea ucraineană.

Potrivit lui Danilov, forțele ucrainene opun o „mare rezistență”. Cele mai bune exemple ar fi Avdiivka, la periferia capitalei Donețk, și Vuhledar, unde rușii au suferit pierderi grele și încă nu reușesc să asalteze orașul.

Potrivit surselor ucrainene, în trei zile de asalt împotriva ambelor orașe, armata rusă ar fi pierdut câteva mii de oameni și peste o sută de tancuri, vehicule blindate și alte vehicule militare. În ultimele două săptămâni, potrivit Ministerului Britanic al Apărării, care se bazează pe datele oficiale ucrainene, Rusia a pierdut în medie 824 de bărbați pe zi, de cinci ori mai mulți decât în ​​iulie 2022 (170), dar încă departe de cei 1.140 pe zi de la începutul campaniei militare.