Infofinanciar > Lumea la zi > Europa a cheltuit 800 miliarde de euro pe criza energetică! Care sunt statele cu contribuția cea mai mare
Lumea la zi

Europa a cheltuit 800 miliarde de euro pe criza energetică! Care sunt statele cu contribuția cea mai mare

Energie, Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Cheltuielile pe care țările europene le au de plătit pentru a proteja gospodăriile și companiile de costurile energetice în creștere au ajuns la aproape 800 de miliarde de euro, au declarat luni cercetătorii, îndemnând statele să fie mai bine orientate în ceea ce privește cheltuielile lor pentru a face față crizei energetice.

Țările Uniunii Europene au destinat sau au alocat în prezent 681 de miliarde de euro pentru a acoperi criza energetică, în timp ce Marea Britanie a alocat 103 miliarde de euro, iar Norvegia 8,1 miliarde de euro din septembrie 2021, potrivit analizei realizate de think-tank-ul Bruegel.

Totalul de 792 de miliarde de euro se compară cu 706 miliarde de euro în ultima evaluare a Bruegel din noiembrie, în condițiile în care țările continuă pe parcursul iernii să se confrunte cu consecințele întreruperii de către Rusia a majorității livrărilor de gaze către Europa în 2022.

Bugetul pentru criza energetică, mai mare decât cel pentru redresarea după pandemie

Germania a fost în fruntea clasamentului cheltuielilor, alocând aproape 270 de miliarde de euro, o sumă care a eclipsat toate celelalte țări. Marea Britanie, Italia și Franța au fost următoarele, deși fiecare a cheltuit mai puțin de 150 de miliarde de euro. Majoritatea statelor UE au cheltuit o fracțiune din această sumă. Pe cap de locuitor, Luxemburg, Danemarca și Germania au fost cele mai mari cheltuitoare.

Cheltuielile alocate de aceste țări pentru criza energetică sunt acum în aceeași ligă cu fondul de redresare COVID-19 al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Acordat în 2020, prin care Bruxelles-ul și-a asumat o datorie comună și a transferat-o celor 27 de state membre ale blocului pentru a face față pandemiei.

Actualizarea cheltuielilor pentru energie vine în contextul în care țările dezbat propunerile UE de a relaxa și mai mult normele privind ajutoarele de stat pentru proiectele de tehnologie verde, în timp ce Europa încearcă să concureze cu subvențiile din Statele Unite și China.

Aceste planuri au stârnit îngrijorări în unele capitale ale UE, care se tem că încurajarea unui ajutor de stat mai mare ar putea destabiliza piața internă a blocului. Germania s-a confruntat cu critici din cauza pachetului său uriaș de ajutoare pentru energie, care depășește cu mult ceea ce își pot permite alte state membre ale UE.

Bruegel a declarat că guvernele au concentrat cea mai mare parte a sprijinului asupra unor măsuri fără scop precis pentru a reduce prețul pe care consumatorii îl plătesc pentru energie, cum ar fi reducerea TVA-ului la benzină sau plafonarea prețurilor la energie.

Europa riscă să depășească bugetul financiar pe care îl poate cheltui pentru criza energetică

Grupul de reflecție a declarat că această dinamică trebuie să se schimbe, deoarece statele nu mai au spațiu fiscal pentru a menține o finanțare atât de largă.

„În locul măsurilor de reducere a prețurilor, care sunt de facto subvenții pentru combustibilii fosili, guvernele ar trebui să încurajeze acum mai multe politici de susținere a veniturilor, orientate către cele mai mici două quintile ale distribuției veniturilor și către sectoare strategice ale economiei”, a declarat analistul de cercetare Giovanni Sgaravatti, citat de Reuters.