Infofinanciar > Info > Virgil Popescu, ministrul Energiei, liniștește românii! „Ţara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece”
Info

Virgil Popescu, ministrul Energiei, liniștește românii! „Ţara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece”

gandul.ro
FOTO: gandul.ro

Virgil Popescu, ministrul Energiei, este de părere că nu ar trebui să existe motive reale de îngrijorarea în cauza embargoului care vizează motorina rusească.

„Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza țițeiul”, a declarat Virgil Popescu.

Declarațiile ministrului Energiei Virgil Popescu

Într-o postare pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat că nu ar trebui să existe motive de îngrijorare în privința aprovizionării cu țiței. Principalii importatori și-au diversificat sursele de aprovizionare în așa fel încât să depășim embargoul asupra țițeiului rusesc.

„Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Popescu a mai precizat că țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. În depozitele statului se află în momentul de față aproximativ 1.900.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 800 de milioane de metri cubi de gaze decât în aceeași perioadă a anului trecut.

„Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative”, a transmis acesta.

Avem mai multă energie în depozite ca anul trecut

România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie” a precizat ministrul Energiei.

România a semnat un contract Azerbaidjan potrivit căruia țara noastră va avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz.

„Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta” a punctat Virgil Popescu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.