Infofinanciar > Lumea la zi > REUTERS: Ploaie de rachete rusești asupra orașelor din Ucraina
Lumea la zi

REUTERS: Ploaie de rachete rusești asupra orașelor din Ucraina

atacuri razboi ndtv.com
sursă foto: ndtv.com

Războiul din Ucraina nu s-a oprit de Crăciun, în ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin a declarat că este deschis la negocieri. Forțele sale lansat peste 40 de atacuri cu rachete în ziua de Crăciun, a anunțat luni, 26 decembrie, armata ucraineană.

Armata ucraineană a declarat luni dimineața că forțele rusești au bombardat în ultimele 24 de ore zeci de orașe din regiunile Luhansk, Donețk, Harkov, Kherson și Zaporizhzia. „În direcția Kherson, inamicul continuă bombardamentele de artilerie asupra zonelor populate de-a lungul malului drept al râului Dnipro”, au precizat reprezentanții acesteia. Forțele ucrainene au lansat, de asemenea, atacuri asupra a aproape 20 de obiective rusești, conform declarațiilor. Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au ucis cu o zi înainte aproximativ 60 de militari ucraineni de-a lungul liniei de contact Kupiansk-Lyman și au distrus numeroase echipamente militare ucrainene.

Trei militari ruși ar fi fost uciși luni dimineața de o bucată căzută de la o dronă ucraineană care a fost doborâtă în timp ce ataca o bază din regiunea rusă Saratov, au relatat agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării. A fost al doilea atac asupra bazei în această lună. Baza, aflată în apropierea orașului Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova și la sute de kilometri de liniile de front din Ucraina, a fost lovită pe 5 decembrie în ceea ce Rusia a declarat că au fost atacuri cu drone ucrainene asupra a două baze aeriene rusești în acea zi.

Duminică, în ziua de Crăciun, Putin a declarat din nou că este deschis la negocieri și a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali că nu se angajează în discuții, o poziție pe care Statele Unite au respins-o anterior ca fiind eronată, având în vedere atacurile neîncetate ale Rusiei.

Ce spune Putin?

„Suntem pregătiți să negociem cu toți cei implicați în legătură cu soluții acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem cei care refuzăm să negociem, ci ei”, a declarat Putin într-un interviu la televiziunea de stat Rossiya 1.

Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Putin trebuie să revină la realitate și să recunoască faptul că Rusia este cea care nu dorește discuții. „Rusia a atacat de una singură Ucraina și ucide cetățeni”, a declarat consilierul, Mykhailo Podolyak, pe Twitter. „Rusia nu vrea să ținem negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea acestor necazuri”.

Responsabilitatea

Atacurile rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au lăsat milioane de oameni fără electricitate, iar Zelenski a declarat că Moscova va urmări să facă ultimele zile din 2022 întunecate și dificile. „Rusia a pierdut tot ce a putut în acest an… Știu că întunericul nu ne va împiedica să îi conducem pe ocupanți la noi înfrângeri. Dar trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a declarat liderul de la Kiev în discursul din ziua de Crăciun.

Ucraina sărbătorește în mod tradițional Crăciunul pe 7 ianuarie, la fel ca și Rusia. Cu toate acestea, în acest an, unii ucraineni ortodocși au decis să sărbătorească pe 25 decembrie, iar oficialii ucraineni, inclusiv Zelenski și premierul ucrainean, au transmis duminică urări de Crăciun.

Lupta

Kremlinul afirmă că va lupta până când toate obiectivele sale teritoriale vor fi atinse, în timp ce Kievul spune că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi expulzat din țară.Întrebat dacă conflictul geopolitic cu Occidentul se apropie de un nivel periculos, Putin a declarat duminică: „Nu cred că este atât de periculos”, citat de Reuters.

Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ei cataloghează drept un război de ocupație de tip imperial.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.