Infofinanciar > Lumea la zi > Rachete rusești au ucis cel puțin 5 persoane în Kherson, la câteva ore după ce Zelensky a avertizat asupra unor bombardamente de Crăciun
Lumea la zi

Rachete rusești au ucis cel puțin 5 persoane în Kherson, la câteva ore după ce Zelensky a avertizat asupra unor bombardamente de Crăciun

Volodimir-Zelenski evz.ro
sursa foto evz

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a avertizat că Moscova ar putea lansa noi lovituri de Crăciun, cu câteva ore înainte ca rachetele rusești să ucidă cel puțin cinci persoane într-un atac asupra orașului Kherson din sudul țării.

„Odată cu apropierea sezonului de sărbători, teroriștii ruși ar putea deveni din nou activi”, a declarat Zelensky vineri seara târziu. „Ei disprețuiesc valorile creștine și orice valori în general. Prin urmare, vă rugăm să țineți cont de semnalele de raid aerian, să vă ajutați unii pe alții și să aveți întotdeauna grijă unii de alții”.

Atacul rusesc de sâmbătă asupra Khersonului a provocat, de asemenea, rănirea a cel puțin 35 de persoane, a declarat pe Telegram Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean. Zelensky a condamnat atacul din Kherson ca fiind un act de teroare. „Acestea nu sunt instalații militare”, a scris el pe Facebook. „Acesta nu este un război în conformitate cu regulile definite. Este teroare, este o crimă de dragul intimidării și al plăcerii”. Zelensky a trimis un avertisment dur către Rusia, potrivit transcrierii discursului său de vineri.

„Cetățenii Rusiei trebuie să înțeleagă clar că teroarea nu rămâne niciodată fără răspuns”, a spus el.

Avertisment

Avertismentul vine în contextul în care Rusia își va limita probabil loviturile asupra infrastructurii cheie din cauza lipsei de rachete, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.

„Rusia și-a limitat probabil loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii ucrainene la aproximativ o dată pe săptămână din cauza disponibilității limitate a rachetelor de croazieră”, a declarat ministerul. O lipsă mai largă de muniții cântărește asupra operațiunilor militare rusești, a spus acesta, adăugând că „este puțin probabil ca Rusia să își fi mărit stocul de muniții de artilerie suficient de mult pentru a permite operațiuni ofensive pe scară largă”.

Trupele ucrainene au ucis alți 480 de soldați ruși, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării de la Kiev, ducând numărul total al victimelor rusești la peste 101.000 de când tancurile Moscovei au intrat în Ucraina în februarie. Ministerul ucrainean a mai spus că Rusia a mai pierdut un tanc și mai multe drone. POLITICO nu a verificat independent aceste cifre.

Olanda, cadou de Crăciun

Zelensky a mulțumit, de asemenea, Olandei pentru noul său pachet de sprijin de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina. În timp ce alocarea fondurilor va depinde de nevoile Kievului, guvernul olandez a declarat vineri că se așteaptă ca banii să ajute la finanțarea „ajutorului militar, să susțină activități esențiale de reparații și reconstrucție și să contribuie financiar la eforturile de combatere a impunității”.

Președintele ucrainean a vorbit după o întâlnire cu comandanții săi militari, afirmând că Kievul „se pregătește pentru diferite variante de acțiuni ale statului terorist” și „va răspunde”. De asemenea, țara lucrează pentru a-și intensifica eforturile diplomatice față de partenerii tradiționali și „țările în care influența noastră este încă mai mică decât avem nevoie”, cum ar fi națiunile din America Latină și Africa, a spus el.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.