Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, supărată pe România! Țara noastră „tace şi face în războiul din Ucraina”
Lumea la zi

Rusia, supărată pe România! Țara noastră „tace şi face în războiul din Ucraina”

rusia romania putin playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gerasimov, a declarat joi că linia frontului din Ucraina este stabilă și că Rusia și-a concentrat forțele pentru a „finaliza eliberarea” regiunii Donetsk din estul Ucrainei.

Într-un mesaj de sfârșit de an transmis atașaților militari străini și publicat de Ministerul Apărării, ofițerul militar de top al Rusiei a declarat: „Situația de pe linia frontului s-a stabilizat, principalele eforturi ale trupelor rusești fiind concentrate pe finalizarea eliberării teritoriului Republicii Populare Donețk”. De la retragerea sa de la Kiev, în aprilie, Rusia și-a încadrat obiectivele de război în preluarea controlului deplin asupra regiunii Donbas de est, din care regiunea Donețk reprezintă jumătate, alături de regiunea vecină Luhansk.

Forțele rusești controlează aproape toată regiunea Luhansk, dar doar aproximativ 60% din regiunea Donețk. Din august, acestea s-au împotmolit într-o luptă costisitoare și prelungită pentru Bakhmut, un oraș industrial din regiunea Donețk cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, scrie Reuters.

Acuzațiile venite din Rusia Către România

Conform datelor culese de spionajul rusesc, românii s-au mişcat decisiv, dar fără a face prea multă vâlvă. O atitudine adoptată şi de alte ţări care, din motive diverse, au ales calea solidarităţii tăcute.

Datele culese de spionajul rusesc spun că românii s-au mişcat decisiv, dar fără a face prea multă vâlvă. O atitudine adoptată şi de alte ţări care, din motive diverse, au ales calea solidarităţii tăcute, scrie AlephNews.

Ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, România, acționează cu toată responsabilitatea în sprijinul Ucrainei și al cetățenilor ucraineni, acest sprijin fiind direct necesar pentru atingerea obiectivului major de a proteja securitatea, prosperitatea și interesele României și ale cetățenilor români, scrie MAE.
România, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, a fost parte activă a demersurilor diplomatice la nivel multilateral pentru condamnarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv la nivelul Consiliului de Securitate și al Adunării Generale ale Organizației Națiunilor Unite, și a acordat acces instituțiilor ONU, precum Programul Alimentar Mondial, pentru facilitarea distribuirii de ajutor umanitar Ucrainei.

La nivel european, România, prin Ministerul Afacerilor Externe, a asigurat o contribuție activă la definirea și adoptarea celor opt pachete de sancțiuni ale Uniunii Europene, sprijinind o abordare cât mai ambițioasă și susținând, de asemenea, sancțiunile UE pentru Belarus și, cel mai recent, Iran, în lumina evoluțiilor recente.