Infofinanciar > Lumea la zi > BBC: Renunță Maia Sandu la neutralitate? Marea Britanie vrea armament modern NATO în Republica Moldova
Lumea la zi

BBC: Renunță Maia Sandu la neutralitate? Marea Britanie vrea armament modern NATO în Republica Moldova

munitie nato sursă foto unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Liz Truss, Ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat că Republica Moldova ar trebui să fie dotată cu armament la standardele NATO pentru a face față în ipoteza unui atac rusesc. În interiorul NATO se discută despre modalități de protecție pentru statele mai mici, precum Moldova, lucru care ar atrage din nou critici din partea lui Vladimir Putin visavis de neutralitatea statului condus de Maia Sandu.

„Aș vrea să văd Moldova echipată la standardele NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri.” a declarat Liz Truss pentru The Telegraph.

Întrebată dacă acest lucru se datorează faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității Moldovei, ea a spus că președintele rus, Vladimir Putin, își păstrează ”ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. Moldova, care a făcut parte din URSS, se află la granița de sud-vest a Ucrainei. Ea nu este membră a NATO, dar a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la mai puțin de două săptămâni după invazia Ucrainei.

Comentariile doamnei Truss vin la doar câteva săptămâni după ce aceasta a declarat că Occidentul „trebuie să fie pregătit pentru o perioadă lungă de timp și să dubleze sprijinul nostru” pentru Ucraina.

Jack Watling, cercetător senior la Royal United Services Institute, un grup de reflecție în domeniul apărării și securității, a declarat pentru BBC că „Nu există o amenințare imediată împotriva Moldovei din partea armatei ruse, dar există cu siguranță o amenințare semnificativă din partea activității subversive rusești și a acțiunilor de destabilizare.”

Britanicii vor cel puțin 2% din PIB pentru  apărare

Liz Truss a cerut insistent și o creștere a cheltuielilor de apărare ale Regatului Unit și a declarat că obiectivul NATO de 2% din PIB ar trebui să fie un nivel minim și nu unul maxim. Discursul său în privința procentului din PIB alocat apărării amintește de scandalul generat de Donald Trump în 2019, atunci când acesta a fost nemulțumit de cheltuielile statelor europene (Germania în special) pentru apărare.

Tot în contextul extinderii influenței NATO asupra mai multor vecini ai Rusiei, Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a purtat, vinei, o convorbire telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, în cadrul căreia au discutat despre recentele cereri de aderare la NATO depuse de Suedia și Finlanda.

Acesta i-a spus lui Erdoğan că Finlanda și Suedia ar fi o completare valoroasă a alianței NATO și l-a încurajat să lucreze cu omologii din ambele țări pentru a aborda orice preocupări înainte de summitul NATO de la Madrid din iunie.