Infofinanciar > Info > VIDEO. Igor Dodon o amenință pe Maia Sandu!
Info

VIDEO. Igor Dodon o amenință pe Maia Sandu!

Igor Dodon
Foto: reuters.com

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a fost arestat la domiciliu, însă, mai înainte, la ieșirea din sala de judecată, a avut grijă să lanseze un mesaj neliniștitor pentru președintele moldovean, Maia Sandu.

Supus la presiuni

Dodon spune că actuala conducere încearcă să facă presiuni asupra lui, ca să renunțe la politică și să plece din țară. Dodon a povestit despre condițiile în care a fost deținut și despre intimidarea familiei sale.

„Mult sperau că mă vor presa psihologic și eu voi ceda. M-au ținut două zile în penitenciar cu lumina aprinsă noaptea. Maia Sandu dacă nimerește în așa condiții, nu o să supraviețuiască. Mi-au presat familia. Au venit la 7 dimineața și au speriat copiii. Au sărit gardul la mama mea în sat. Scopul este de a mă presa psihologic. În ultimele luni multe mesaje am primit, să fug din țară. Nu am fugit. Eu nu o să fug”, a spus Dodon.

Cine este Dodon

Igor Dodon s-a născut la 18 februarie 1975 în satul Sadova, Călărași. El a Absolvit Universitatea Agrară de Stat din Moldova, își continuă studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, apoi la Institutul Naţional de Management, în urma cărora obține titlul de doctor în ştiinţe economice.

Își începe activitatea în 2001 în calitate de preşedinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei”, membru al Consiliului de directori.  Până în 2005 deține funcțiile de președinte al Societății cu Răspundere Limitată „Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei”, membru al Comitetului de bursă, precum și de membru al Consiliului de experţi de pe lângă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Funcții grele

În 2005, devine viceministru al economiei și comerțului, iar, ulterior, până în 2008, preia funcția de ministru. În acest timp, este numit Guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova, funcție pe care o deține până în 2009.

Din 2006 până în 2009 deține calitatea de membru în diverse organizații internaționale, precum vicepreşedinte al Consiliului de coordonare a activităţii delegaţiilor Republicii Moldova în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU şi structurilor sale subsidiare, copreședinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, moldo-ucrainene, moldo-române, moldo-chineze, moldo-americane, membru al Consiliului Economic al Comunităţii Statelor Independente.

La 5 aprilie 2009 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Până în 2011 activează în calitate de membru al Biroului Permanent al Parlamentului, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe din partea Partidului Comuniștilor.

Președinte

După alegerile din 30 noiembrie 2014, Igor Dodon își continuă activitatea politică în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor.

Pe 13 noiembrie 2016 este ales, prin vot direct, în funcția de Președinte al Republicii Moldova.