Infofinanciar > Info > România primește bani de la UE! Sute de milioane de euro pentru primirea refugiaților
Info

România primește bani de la UE! Sute de milioane de euro pentru primirea refugiaților

sursa-europarl.europa.eu
sursa europarl.europa.eu

Comisia Europeană a luat măsuri pentru refugiați din Ucraina. Miercuri, reprezentanți au decis să pună 248 milioane de euro la dispoziţia României şi altor 4 state membre UE, cele care au fost grav afectate la începutul războiului şi care găzduiesc un număr ridicat de refugiaţi.

Decizia a fost discutată în urma evenimentului mondial de strângere de fonduri care a avut loc în 9 aprilie, intitulat „Stand Up for Ukraine”. În cadrul acestuia, Comisia s-a gândit să ofere până la 400 milioane de euro, pentru a susține refugiaţii care ajung din Ucraina în statele membre care sunt cel mai mult afectate.

Doar 5 țări beneficiază, deocamdată, de aceste fonduri

Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Cehia sunt țările care au acces la această asistență de urgență primită din fondurile afacerilor. Statele membre pot beneficia de aceste fonduri pentru a oferi asistență imediată, alimente, transport și cazare temporară, persoanelor care fug din mijlocul războiului pornit în Ucraina, sporindu-și în același timp și capacitatea de gestionare a frontierelor externe  UE.

Statele membre vor trebui să se asigure că această finanțare de urgență ajunge și la organizațiile societății civile și la autoritățile locale și regionale, care, îndeplinesc un rol esențial în oferirea de asistență refugiaților. Pentru a se asigura că fondurile ajung rapid, fără o birocrație administrativă greu de realizat, Comisia va elibera finanțarea pe baza rezultatelor obținute, mai degrabă decât pe baza costurilor reale. Comisia va pune la dispoziție restul de 152 de milioane de euro după acordul autorității bugetare, pentru a se asigura că sprijinul refugiaților este într-o bună evoluție.

România al doilea stat cel mai important care ajută Ucraina în găzduirea refugiaților

Potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați, care sunt actualizate la zi, România a primit aproape 930.341 de refugiați din cele 6,2 milioane de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului. Urmând ca  Polonia cu  3,3 milioane de refugiați, să fie statul care a  primit mai mulți ucraineni decât România.