Lumea la zi

Macron:„Nu sunt prost!”. Franța acuză Rusia de atitudini „prădătoare”

Emmanuel Macron - sursa foto - antena3.ro
sursa foto: antena3.ro

Președintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia că alimentează propaganda anti-franceză în Africa pentru a-și promova obiectivele „prădătoare” în țările africane instabile, unde Franța a suferit eșecuri militare și o pierdere de influență mai largă în ultimii ani.

Macron a fost rugat să răspundă criticilor care susțin că Franța se folosește de legăturile economice și politice istorice din fostele sale colonii pentru a-și promova propriile interese, în timp ce vorbea în marja unui summit al țărilor francofone din Tunisia.

Macron acuză Rusia

„Această percepție este alimentată de alții, este un proiect politic”, a declarat Macron într-un interviu pentru TV5 Monde. „Nu sunt prost, mulți oameni de influență, care vorbesc uneori în programele dumneavoastră, sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem”, a răspuns președintele francez, potrivit Alephnews.ro

Macron a mai adăugat că „O serie de puteri, care vor să-și extindă influența în Africa, fac acest lucru pentru a afecta Franța, pentru a-i afecta limba, pentru a semăna îndoieli, dar mai ales pentru a urmări anumite interese”, a spus el.
Forțele franceze au fost staționate în Mali timp de zece ani, în cadrul unei misiuni de combatere a terorismului. Criticii susțin că operațiunea Franței nu a avut succes și că a destabilizat și mai mult zona. În ultimii ani, Franța a folosit, de asemenea, Grupul Wagner, un contractor militar privat, pentru a desfășura operațiuni de influență într-o serie de națiuni, inclusiv în Mali și în Republica Centrafricană (RCA).

Parisul a fost nevoit să își retragă trupele din Mali după ce armata din această țară africană a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2020, pe fondul unei rupturi de relații. Ulterior, liderii militari au solicitat grupul Wagner să ajute în lupta de un deceniu împotriva militanților islamiști și au tăiat legăturile cu Franța.

Rusia neagă orice implicare

Rusia a declarat că Wagner nu reprezintă statul rus și nici nu este plătit de acesta. Dar UE a impus sancțiuni împotriva lui Wagner, acuzând grupul că desfășoară operațiuni clandestine în numele guvernului rus.

Anul trecut, un raport al Națiunilor Unite a declarat că instructorii militari ruși și trupele locale din Republica Centrafricană au vizat civilii prin forță excesivă, ucideri fără discernământ, ocuparea școlilor și jafuri pe scară largă.

Kremlinul a declarat că este o minciună faptul că instructorii ruși ar fi luat parte la omoruri sau jafuri în această țară bogată în aur și diamante, cu o populație de 4,7 milioane de locuitori.

„Trebuie doar să vă uitați la ceea ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc în curs de desfășurare acolo, când Franța este dată la o parte, este un proiect de prădător”, a spus Macron.