Lumea la zi

Explozie la Instambul! Erdogan l-a numit un atac cu bombă care „miroase a terorism”

middleeastmonitor.com
sursă foto middleeastmonitor.com

Șase persoane au fost ucise și alte 81 au fost rănite duminică, când o explozie a zguduit o stradă pietonală aglomerată din centrul Istanbulului, în ceea ce președintele turc Tayyip Erdogan a numit un atac cu bombă care „miroase a terorism”.

Ambulanțele au alergat la locul incidentului de pe bulevardul Istiklal, care era plin de oameni, pe care poliția l-a izolat rapid. Zona, din districtul Beyoglu al celui mai mare oraș din Turcia, fusese aglomerată ca de obicei în weekend cu cumpărători, turiști și familii. O înregistrare video obținută de Reuters a arătat momentul în care s-a produs explozia la ora 16.13, care a aruncat în aer resturi și a lăsat mai multe persoane căzute la pământ, în timp ce altele fugeau.

La aproximativ patru ore după explozie, vicepreședintele Fuat Oktay și ministrul de interne Suleyman Soylu au vizitat locul exploziei.

Oktay a declarat că numărul răniților este de 81 și a reiterat că șase persoane au murit în explozie.

„Vom rezolva această problemă foarte curând”, a declarat Oktay reporterilor. Erdogan a declarat într-o conferință de presă la Istanbul că „eforturile de a înfrânge Turcia și poporul turc prin terorism vor eșua astăzi, la fel cum au eșuat și ieri și cum vor eșua și mâine”.

„Poporul nostru poate fi sigur că vinovații din spatele atacului vor fi pedepsiți așa cum merită”, a spus el, adăugând că primele informații sugerează că „o femeie a jucat un rol” în acest atac, scrie Reuters.

„Ar fi greșit să spunem că acesta este, fără îndoială, un atac terorist, dar evoluțiile inițiale și informațiile inițiale ale guvernatorului meu sunt că miroase a terorism”, a adăugat el. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru explozie. Istanbulul și alte orașe turcești au fost vizate în trecut de separatiști kurzi, militanți islamiști și alte grupuri, inclusiv într-o serie de atacuri în 2015 și 2016.

Populația fără cuvinte

Imaginile difuzate de Reuters au arătat oameni care au îngrijit victimele după explozie, iar mai târziu investigatori în ținute albe adunând materiale de la locul faptei, unde bucăți dintr-un ghiveci de beton erau împrăștiate pe bulevard.

„Când am auzit explozia, am fost pietrificat, oamenii au încremenit, uitându-se unii la alții. Apoi, oamenii au început să fugă. Ce altceva poți să faci?”, a declarat Mehmet Akus, în vârstă de 45 de ani, angajat al unui restaurant de pe Istiklal.

„M-au sunat rudele mele, știu că lucrez pe Istiklal. I-am liniștit”, a declarat el pentru Reuters.

Un elicopter a zburat deasupra scenei și mai multe ambulanțe au fost parcate în Piața Taksim din apropiere. Semiluna Roșie turcească a declarat că sângele a fost transferat la spitalele din apropiere.

Vicepreședintele Oktay a declarat: „Evaluăm că este vorba despre un act de terorism„.

Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima explozie majoră a unei bombe în Istanbul din ultimii ani.

În decembrie 2016, două atentate cu bombă gemene în fața unui stadion de fotbal din Istanbul au ucis 38 de persoane și au rănit 155, într-un atac revendicat de o ramură a militantului Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat grup terorist de către Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Condamnări ale atacului și condoleanțe pentru victime s-au rostogolit din mai multe țări, printre care Grecia, Egipt, Ucraina, Marea Britanie, Azerbaidjan, Italia și Pakistan.

Pe Twitter, președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis condoleanțe victimelor după „vestea îngrozitoare”.