Infofinanciar > Lumea la zi > Recep Erdogan a anunțat că va ratifica cererea Finlandei de aderare la NATO. Decizia Turciei a fost aplaudată de Jens Stoltenberg
Lumea la zi

Recep Erdogan a anunțat că va ratifica cererea Finlandei de aderare la NATO. Decizia Turciei a fost aplaudată de Jens Stoltenberg

Recep Erdogan, președintele Turciei, Sursa foto: Financial Times
Sursa foto: Financial Times

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a salutat decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică în timpul unei conferințe de presă și a subliniat importanța ratificării cât mai rapide a aderării Suediei. Această informație a fost raportată de AFP.

„Cel mai important lucru este ca Finlanda şi Suedia să devină rapid membri deplini ai NATO, şi nu să adere exact în acelaşi timp” , a explicat el într-o declaraţie publicată imediat după anunţul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia va ratifica cererea Finlandei de aderare la NATO

Potrivit presei străine, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri, 17 martie,  că Turcia va ratifica cererea Finlandei de aderare la NATO, permițând țării să devină membră a blocului militar înaintea Suediei. Acest anunț a fost făcut în timpul vizitei președintelui finlandez Sauli Niinisto la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan, la 10 luni după ce Finlanda și Suedia și-au exprimat dorința de a deveni membre NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina, abandonând decenii de politici de nealiniere.

„Când vine vorba de îndeplinirea angajamentelor sale din memorandumul trilateral de înțelegere, am văzut că Finlanda a luat pași autentici și concreti” , a declarat președintele Turciei într-o conferință de presă la Ankara, după întâlnirea sa cu Niinisto.

Ce se întâmplă cu cererea Suediei?

Cu aprobarea dată de Erdogan, cererea Finlandei poate fi acum înaintată Parlamentului turc, unde partidul președintelui și aliații săi dețin majoritatea. Se așteaptă ca ratificarea să fie finalizată înainte de organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare, programate pentru 14 mai, în Turcia.

Erdogan a sugerat miercuri că Turcia ar putea accepta aderarea Finlandei la NATO, după vizita președintelui finlandez Sauli Niinisto la Ankara. În prezent, NATO necesită aprobarea unanimă a celor 30 de membri existenți pentru a se extinde, iar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă aderarea vecinilor nordici. Cu toate acestea, Erdogan a indicat că ar fi mai favorabil la aderarea Finlandei decât a Suediei, acuzând guvernul suedez că este prea permis

„Această sensibilitate pentru securitatea țării noastre și, pe baza progreselor înregistrate în protocolul de aderare a Finlandei la NATO, am decis să inițiem procesul de ratificare în parlamentul nostru”, a spus Erdogan vineri.

În iunie anul trecut, Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un acord pentru a soluționa diferențele legate de aderarea statelor nordice la NATO.

„Partenerii noștri ne susțin, atât pentru a ne asigura că putem deveni membri ai NATO cât mai curând posibil, cât și pentru a ne asigura securitatea până când vom deveni membri cu drepturi depline. Este o chestiune de timp până când Suedia va deveni membru, nu se pune întrebarea dacă”, a mai spus Erdogan, potrivit Aleph News.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.