Infofinanciar > Lumea la zi > Recep Erdogan, la final de carieră! Ultimele sondaje ale alegerilor prezidențiale din Turcia
Lumea la zi

Recep Erdogan, la final de carieră! Ultimele sondaje ale alegerilor prezidențiale din Turcia

Turcia Sursa foto Romania Libera
Sursa foto Romania Libera

Anul acesta, în numeroase țări vor avea loc alegeri. În multe locuri din lume, cetățenii vor avea de luat o decizie importantă, care va conta pentru direcția în care se va îndrepta țara lor. O mare importanță la nivel mondial este procesul de alegeri din Turcia.

Multe publicații au semnalat că rezultatul alegerilor din Turcia va influența calculele la nivel geopolitic și economic ale Washington-ului, Moscovei, capitalelor africane, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și nu numai.

„Influenţa Ankarei în problemele mondiale este dovada succeselor pe care Erdoğan le-a obţinut de-a lungul anilor de când se află în funcţii de conducere. În ciuda acestora, în ţară şi în afara ţării, aşteptările de la aceste alegeri trezesc sentimente contradictorii. Iar cei care spun să plece la 19 iunie, nu pot fi optimişti în ceea ce îl priveşte pe cel care va veni sau în legătură cu ce va urma.” a declarat Bobby Ghosh un jurnalist indian.

Rezultatele alegerilor din Turcia, interes internațional

Turcia intră în maratonul alegerilor prezidențiale și parlamentare, care poate decide soarta țării, dar poate și reprezenta o influență pentru mediul internațional. Interesul presei în legătură cu evoluțiile politice din această țara cresc pe zi ce trece. Există posibilitatea ca actuala conducere să nu continue la cârma țării.

Recent, a fost făcut public un articol al publicației Daily Mail, care conține comentarii ce au atras atenția asupra faptului că sprijinul pentru președintele Erdoğan a scăzut, în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia. Acesta se află cu 10 puncte în urmă față de rivalul său Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Popular Republican. Aceste scoruri nu sunt favorabile pentru actualul președinte, într-o perioadă atât de apropiată de viitoarele alegeri, care vor avea loc pe data de 14 mai 2023.

Acest articol prezintă faptul că Erdoğan va trece prin cea mai grea cursă electorală, de la înființarea Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare. Acest lucru se datorează unor probleme apărute în ultimii ani în Turcia, cum ar fi răspunsul târziu al autorităților în urma cutremurului sau criza economică de proporții istorice. Aceste lucruri fac procesul alegerilor prezidențiale un drum greu și anevoios pentru actualul președinte Erdoğan, în vârstă de 69 de ani.

Rezultatul sondajelor diferitelor agenții

Analiștii politici au cercetat și presupus anumite posibile rezultate în urma votului din 14 mai. Aceștia au prezentat rata de susținere a actualului președinte, în comparație cu  principalul concurent, Kemal Kılıçdaroğlu.

Conform unui sondaj realizat de Aksoy Research, candidatul comun al alianței de opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, are în procent de 55,6% sprijin public, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan doar 44,4%. Potrivit altui sondaj realizat de Alf Research, susținerea pentru Kılıçdaroğlu a fost de 55,1%, în timp ce în cazul lui  Erdoğan, procentul a fost de 44,9%. Același studiu prezintă și situația partidelor. CHP, Partidul Popular Republican, condus de Kılıçdaroğlu a fost cel mai popular  cu 31,8%, în timp ce AKP s-a clasat pe locul al doilea cu 31%.

Piar Research surprinde faptul că Kılıçdaroğlu ar câștiga alegerile, cu un procent de 57,1%, în timp ce Erdoğan ar rămâne pe a doua poziție, cu 42,9%. Conform aceluiași sondaj, partidele ar obține următoarele scoruri: CHP  32,3%, AKP 30,8% și HD 11,6%. În această situație, blocul principal de opoziție primește 46,4 la sută din voturi, în timp ce AKP și MHP rămân la 37,8 la sută, conform G4Media .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.