Infofinanciar > Lumea la zi > Premierul Suediei: Finlanda ar putea intra în NATO fără vecina sa! Turcia se opune în continuare aderării Stockholmului
Lumea la zi

Premierul Suediei: Finlanda ar putea intra în NATO fără vecina sa! Turcia se opune în continuare aderării Stockholmului

Steagul Suediei și cel al NATO
Sursă foto: Antena 3 CNN

Premierul Suediei a recunoscut marți că este probabil ca vecina Finlanda să adere la NATO înaintea țării sale, din cauza opoziției Turciei față de candidatura suedeză.

Ulf Kristersson a declarat marți, în timpul unei conferințe de presă la Stockholm, că de la summitul NATO de la Madrid, din iunie, a fost clar că drumul Finlandei spre aderare a fost mai lin decât cel al Suediei și că acum este din ce în ce mai probabil ca Finlanda să intre prima în NATO.

Turcia este țara care se opune aderării Suediei

Turcia acuză ambele națiuni, dar în special Suedia, că sunt prea blânde cu grupurile pe care le consideră organizații teroriste sau amenințări existențiale pentru statul turc, inclusiv grupurile kurde. Luna trecută, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara are mai puține probleme cu aderarea Finlandei decât are cu candidatura suedeză.

De când și-au anunțat intenția de a adera la alianța militară, în luna mai a anului trecut, Finlanda și Suedia au subliniat în mod constant că vor deveni membre ale alianței militare în același timp, „mână în mână”. Acum, însă, a declarat Kristersson reporterilor, „nu este exclus ca Suedia și Finlanda să fie ratificate în etape diferite”.

Toți cei 30 de membri existenți ai NATO trebuie să aprobe un nou membru. Toți au semnat anul trecut protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia, iar 28 dintre ei au ratificat textele pentru ambele țări. Parlamentarii ungari au demarat la începutul acestei luni dezbaterea ofertelor de aderare ale duo-ului nordic, iar Budapesta ar putea să le ratifice până la sfârșitul lunii martie, lăsând Turcia ca ultima reținere. Aceasta afirmă că încă mai caută garanții și asigurări din partea celor două țări.

Kristersson a declarat că decizia finală este în mâinile Turciei și că Suedia este pregătită să gestioneze o situație în care Finlanda intră în NATO fără Suedia. El a repetat ceea ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior, și anume că ar fi vorba doar de o amânare. „Practic, nu este vorba despre dacă Suedia devine membru NATO, ci despre când Suedia devine membru NATO”, a declarat Kristersson reporterilor, citat de Abc news.

Turcia și-a întărit opoziția față de Suedia în ianuarie

La reuniunea de la Bruxelles de săptămâna trecută, Turcia a recunoscut că Suedia și Finlanda au luat măsuri concrete pentru a răspunde preocupărilor Ankarei, iar cele trei țări au convenit să organizeze alte întâlniri în cadrul procesului NATO.

Cu toate acestea, în ianuarie, Turcia a suspendat discuțiile stabilite în cadrul unui acord convenit la Madrid anul trecut, care viza facilitarea procesului de aderare a Finlandei și Suediei, după ce un politician de extremă dreapta a ars un exemplar al cărții sfinte musulmane, Coranul, în Stockholm.

Suedia a declarat că și-a îndeplinit partea sa din memorandumul de la Madrid. Ca parte a eforturilor sale de a asigura Turcia că ia în serios temerile acesteia cu privire la militanți, parlamentul suedez urmează să adopte o nouă legislație antiteroristă, scrie Global News.