Infofinanciar > Lumea la zi > Kievul primește avioane MiG-29! Polonia, prima țară din NATO care face acest lucru
Lumea la zi

Kievul primește avioane MiG-29! Polonia, prima țară din NATO care face acest lucru

Avioane MIG-29, Sursă: Defenseromania.ro
Sursă: DefenseRomania.ro

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a făcut o declarație, joi, conform căreia țara sa urmează să transfere în următoarele zile patru avioane de tip MIG-29 Ucrainei, conform The Guardian. Aceasta e prima țară care se oferă să răspundă cererii de ajutor inițiate de președintele ucrainean Zelenski.

„În primul rând, efectiv în următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina, dacă am reţinut bine, patru avioane pe deplin operaţionale”, a spus Duda la o conferinţă de presă. „Celelalte sunt în pregătire, în reparaţii”, a adăugat el, conform Agerpres.

Avioanele MIG-29

Preşedintele polonez a mai menționat în cadrul unei conferințe de presă ținută alături de noul preşedinte al Cehiei, Petr Pavel, că şi alte avioane MIG, ce au la bază o fabricaţie sovietică, sunt pregătite pentru acest transport.

Cât despre restul aparatelor, se află în cursul unor revizii și vor fi pregătite pentru a putea fi predate ulterior. Armata din Polonia va schimba flota de avioane MIG pe care o donează Ucrainei cu avioane moderne FA-50 de origine coreeană și F-35 de origine americană.

Prin intermediul acestui gest, Polonia a devenit prima țară care face parte din NATO și s-a oferit să predea Ucrainei avioane, o cerere pe care Kievul a făcut-o acum mult timp.

Liderul biroului preşedintelui ucrainean, Andri Iermak, a făcut deja o trimitere subtilă la noutatea pe care a anunțat-o joi Varșovia, sub forma unor emoji-uri cu avioane în timp ce conferința de presă a președintelui Andrzej Duda se afla în plină desfășurare.

„Vom avea în curând nişte veşti foarte interesante”, a afirmat Iermak.

Însumând, Polonia are intenţia de a oferi Ucrainei 12 avioane destinate luptei, MIG-29. Șeful statului polonez nu a menționat dacă şi alte ţări vor proceda similar în ceea ce privește susținerea Ucrainei, dar Slovacia a mai declarat înainte că are intenția de a trimite Ucrainei MIG-urile sale dezafectate.

Răspunsuri la solicitarea lui Zelenski

Miercuri, Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, a afirmat că şi alte câteva ţări care au MIG-uri au făcut promisiunea de a le dona Kievului, dar nu a dezvăluit numele acelor state, conform news.ro.

Vreme de ceva timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat ajutor din partea susținătorilor săi occidentali. Mai exact, avioane, mai ales cele de fabricate în Rusia, în contextul în care ucrainenii le pot pilota instant, fără a fi nevoiți să se antreneze suplimentar anterior. Aliații din NATO au avut rețineri în această privință, până ce Polonia a spart gheața.

Anterior atacului militar inițiat de Rusia asupra Ucrainei, cea din urmă a avut zeci de MIG-29, obținute dintr-o moștenire ulterioară destrămării Uniunii Sovietice. Ceea ce nu este limpede este numărul celor rămase în serviciu după trecerea unui an de la război.

Încă din data de 8 martie a anului 2022, Polonia a făcut un anunț legat de dorința sa de a trimite instant și fără costuri toate avioanele MIG-29. Acest lucru s-a întâmplat la nici două săptămâni după ce Rusia a pornit invazia.

Guvernul de la Varșovia a sugerat, la acel timp, ca avioanele sale să fie predate bazei americane Ramstein din Germania și transferate Kievului cu ajutorul Statelor Unite. Însă Washingtonul a refuzat participarea în acel plan, Pentagonul etichetându-l drept „neviabil”, conform hotnews.ro.