Infofinanciar > Lumea la zi > Putin, tot mai izolat! Uzbekistanul suspendă sistemul rusesc de plăți MIR
Lumea la zi

Putin, tot mai izolat! Uzbekistanul suspendă sistemul rusesc de plăți MIR

Vladimir Putin
Foto: infofinanciar.ro

Vladimir Putin rămâne tot mai singur la nivel mondial. După ce aliații din BRICS i-au transmis săptămâna trecută că este timpul să înceteze războiul din Ucraina, vineri a venit rândul unei lovituri financiare din partea unui aliat tradițional: Uzbekistan. Țara asiatică a suspendat sistemul de plată rusesc Mir.

Lovitura vine după ce Putin pare să fii deschis o adevărată cutie a Pandorei și în societatea rusă. Anunțul său privind mobilizarea generală a declanșat tensiuni în Rusia.

Sunt raportați până acum peste 1300 de oameni arestați în urma protestelor de joi seara împotriva ordinului de mobilizare parțială a rezerviștilor. Iar imaginile cu bărbați ruți care vociferează sau se bat în unitățile militare fac înconjurul lumii.

Uzbekistanul reacționează la presiunea SUA

Uzbekistanul a suspendat vineri sistemul de plată alternativ rus MIR, pe fondul presiunii SUA asupra celor câteva țări care folosesc serviciul. Statele Unite au cerut acestor țări să renunțe la acest sistem.

Rusia a dezvoltat MIR în 2015 pentru a ocoli sancțiunile occidentale în urma anexării Crimeei, dar acest sistem a intrat în atenția SUA de când Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Serviciul de carduri MIR a fost suspendat în Uzbekistan de la 9:00 a.m. (04:00 GMT) din cauza „procedurilor tehnice”, a declarat Uzcard, un centru de procesare interbancar din fosta republică sovietică.

Cu toate acestea, cardurile cu mărcile Uzcard și MIR „funcționează ca de obicei” în Uzbekistan, a spus Uzcard.

Suspendarea vine la o săptămână după ce președintele rus Vladimir Putin a participat la un summit regional din Uzbekistan, pe care Moscova îl consideră parte a sferei sale de influență.

Și Turcia se pregătește pentru suspendare

Turcia – o destinație populară pentru ruși – este așteptată să decidă cu privire la o potențială suspendare a cardurilor bancare în țară. Cu câteva zile mai devreme, Statele Unite au amenințat băncile turcești care încă foloseau MIR cu sancțiuni financiare.

Rusia a început să-și dezvolte propriul sistem intern de plăți în 2015, în urma sancțiunilor occidentale privind anexarea Crimeei de către Rusia în anul precedent.

A rezultat în crearea unui sistem de plată cu cardul numit MIR, sau World, acceptat doar în câteva țări, inclusiv în Belarus și Kazahstan. Autoritățile ruse ar dori ca cardurile să fie acceptate la nivel global, ceea ce ar ușura dificultățile financiare cu care se confruntă rușii acum în timpul călătoriilor.

Vinerea trecută, șefa Băncii Centrale Ruse, Elvira Nabiullina, a declarat că Rusia întâmpină „dificultăți” în extinderea globală a sistemului de plăți. Peste 100 de milioane de carduri MIR au fost emise în ultimii șapte ani, ceea ce înseamnă că peste jumătate din populația rusă are unul, potrivit cifrelor companiei emitente a cardului.