Infofinanciar > Info > Turcia își propune pentru anul viitor să folosească propriul gaz natural! Revista Presei Internaționale
Info

Turcia își propune pentru anul viitor să folosească propriul gaz natural! Revista Presei Internaționale

Presa Internationala Sursa foto DB Schenker
Sursa foto DB Schenker

Pentru moment, constrâns de situația de criză, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat dorința Ankarei de a cumpăra mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite în condiții mai favorabile.

„În viitor, dorim să cumpărăm și mai mult gaz din Statele Unite și în condiții mai favorabile”, a declarat Erdogan, citat de TASS, în timpul unei reuniuni a Consiliului de afaceri turco-american. De asemenea, Erdogan a făcut apel către SUA să reducă taxa pe importurile de oțel și aluminiu turcești, susținând că este dăunătoare pentru comerțul bilateral.

Azerbaidjanul dorește să dubleze livrările de gaze naturale către Europa

Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan a declarat că intenționează ca livrările de gaze naturale către Europa să se dubleze în termen de 5 ani. 

Acesta a făcut declarațiile în cadrul Conferinței Internațională de Gaze din România, organizată de Federația Patronală a Petrolului și Gazelor din România (FPPG).

„Discutăm foarte serios știu cu toți partenerii noștri, inclusiv cu Comisia Europeană, pe tema extinderii Coridorului Sudic de Gaze. Ne putem referi la obiectivul pe termen mediu. Și dorim să dublăm în următorii 5 ani livrările noastre de gaze naturale către Europa, cu scopul de a furniza mai multe gaze naturale deja acelor parteneri ai noștri care primesc gazele noastre din Azerbaidjan și, de asemenea, să extindem livrările noastre de gaze către o nouă regiune; deci, din partea de sud a Europei, de asemenea, către Balcanii de Vest și mai departe. Acesta este planul nostru. Dar, bineînțeles, trebuie să înțelegem că acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte. Este nevoie de consultări interguvernamentale și de luarea unor decizii de investiții adecvate. Este nevoie, de asemenea, de contracte, de angajamente obligatorii din partea țărilor consumatoare, iar pe partea de producție avem nevoie, de asemenea, de decizii de investiții adecvate. Tot acest pachet ar trebui să fie pus în aplicare cât mai curând posibil, pentru că nu avem prea mult timp de pierdut”, a spus el.

Moldova are în vedere aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan

Natalia Gavrilița, prim-ministru moldovean și-a exprimat interesul către propunerea Azerbaidjanului. Acesta vrea să discute aprovizionarea cu gaze a țării sale în timpul vizitei sale în Azerbaidjan în prima jumătate a lunii octombrie, relatează APA-Economie citând presa străină.

În cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-azere în domeniul comerțului și cooperării economice, Natalia Gavriliția va face o vizită la Baku în perioada 10-12 octombrie curent.

Pe cine numește firma principatelor conducte de gaze din Ucraina director general?

Este vorba despre Pavel Stanchak, care în trecut a ocupat funcția de director general adjunct pentru dezvoltare și transformare al operatorului sistemului de transport al Ucrainei, a mai deținut funcțiile de vicepreședinte al Ukrtransgaz, director tehnic – membru al consiliului de administrație al PGNiG Technologie S.A. (Polonia). După cum a relatat anterior agenția de știri ucraineană, la 16 septembrie, Main Gas Pipelines of Ukraine i-a încetat atribuțiile lui Serhii Makohon, directorul general al companiei Gas Transport System Operator of Ukraine.

În data de 19 septembrie societatea pe acțiuni Main Gas Pipelines of Ukraine [Mahistralni Gazoprovody Ukrainy] (MSU) l-a numit pe Pavel Stanchak în funcția de director general al companiei, operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina. Acest lucru rezultă din informațiile postate în registrul de stat al persoanelor juridice, relatează agenția de presă ucraineană.

Turcia cu propriul gaz din 2023

Fatih Donmez, ministrul Energiei și Resurselor Naturale a făcut declarații despre dorința Turciei de a folosi propriul gaz natural din martie 2023, potrivit Trend via TurkicWorld.

Conform lui Donmez, o secțiune de 140 de kilometri a conductei, care va transporta gazul de la câmpul de gaze Sakarya din Marea Neagră până în localitatea Filyos din orașul Zonguldak, este gata. „Aproape 70 la sută din conductă este gata. A mai rămas doar o secțiune de 20-25 de kilometri, a cărei construcție va fi finalizată în octombrie. Lucrările pe uscat sunt așteptate să fie finalizate în luna noiembrie a acestui an”, a susținut el.

Gazul rusesc face probleme în Europa

Europa este pusă la zid din cauza creșterii prețurilor la energie, susține economistul-șef al Barclays pentru această regiune, Silvia Ardagna, potrivit The Telegraph.

„Presiunea UE pentru independența față de gazul rusesc va duce la încetinirea economiei, la creșterea inflației și la căderea euro, a spus ea. Sursele de energie mai scumpe vor afecta probabil competitivitatea zonei euro”, a spus Ardagna.

Centrele industriale ale Germaniei și Italiei au câștigat un punct de sprijin pe piețele mondiale datorită, în parte, aprovizionării abundente cu petrol și gaze din conductele rusești. Dar acum sunt în pericol de a pierde accesul la aceste resurse. Facturile uriașe la energie ale zonei euro trag moneda sa în jos, iar o nouă scădere este probabil așteptată pentru a încerca să readucă industria germană la o anumită competitivitate, deoarece un euro mai mic ar face ca produsele sale să fie mai ieftine pe piața mondială.

În acest an, euro a scăzut cu 12% față de dolar, un euro valorează puțin sub 1 dolar. Europa obișnuia să aibă un excedent de cont curent destul de mare, deoarece exporturile depășeau importurile, dar acesta s-a erodat deja complet, a spus Ardagna. Barclays consideră că Germania a intrat deja în recesiune, iar PIB-ul său va scădea timp de cel puțin patru trimestre la rând.

S-au făcut planuri pentru construirea unei uzine de prelucrare a gazelor în Kashagan

Prim-ministrul kazah Alikhan Smailov s-a întâlnit cu directorul operațional pentru resurse naturale al Eni, și Luca Vignati, directorul Upstream, Kazinform citează primeminister.kz. Smailov a menționat că guvernul kazah laudă contribuția companiei la dezvoltarea sectorului de petrol și gaze din Kazahstan și se angajează să consolideze în continuare cooperarea pe termen lung.