Info

Îi va sări Lukașenko în ajutor lui Putin? Ce se întâmplă cu mobilizarea parțială în Belarus

Lukașenko și Putin sursa foto themoscowtimes
Lukașenko și Putin sursa foto themoscowtimes

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat vineri că nu va avea loc nicio mobilizare în țara sa.  Mai mult, Președintele a declarat că oponenții guvernului dezvoltă numeroase falsuri în acest sens. El a subliniat că Belarus va răspunde fără îndoială la orice potențiale amenințări sau eforturi teroriste.

Potrivit acestuia, numeroase exerciții, inclusiv cele care implică miliția populară, sunt întreprinse în mod regulat în acest scop, astfel încât oamenii să fie conștienți de responsabilitățile lor și să aibă abilitățile militare necesare. „Această mobilizare este în Rusia. Adevărul este că ei [Occidentul] încearcă acum să ghicească ce punem la cale . Nu va exista nicio mobilizare. Este o minciună”, a declarat președintele.

Belarus nu va mobiliza trupe pentru Rusia

Președintele, aflat la putere din 1994, a declarat că a comentat zvonurile potrivit cărora ar intenționa să anunțe noi măsuri în Belarus pentru a sprijini invazia Moscovei în Ucraina. Rusia este principalul susținător al Belarusului, iar cei doi vecini fac parte dintr-un așa-numit „stat al uniunii” fără frontiere. Belarus se învecinează, de asemenea, cu nordul Ucrainei și a servit ca punct de staționare pentru trupele, rachetele și avioanele rusești, atât înainte, cât și în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. „Vom lupta doar atunci când va trebui să ne apărăm casa, pământul nostru”, a declarat vineri Lukașenko, citat de agenția de presă de stat Belta, potrivit Reuters.

Secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului a declarat că nu va avea loc nicio mobilizare în Belarus deoarece „suntem deja mobilizați”, remarcile sale urmând apelurilor președintelui rus Vladimir Putin la mobilizare parțială în Federația Rusă miercuri, 21 septembrie. Alexandr Volfovici a insistat că atunci când Rusia va chema vor fi pregătiți, deoarece mobilizarea în Belarus a început marți, 20 septembrie. Cu o zi înainte de anunțul lui Putin, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a cerut mobilizarea pentru a restabili disciplina și ordinea în țară.

„Zilele acestea am avut timp, în ciuda faptului că am fost ocupat, să mă gândesc la ceea ce se întâmplă în Belarus. Aș dori să subliniez încă o dată: trebuie să consolidăm responsabilitatea, și disciplina societății noastre”, a declarat Lukașenko, după cum a relatat Belta, citată de Euroweeklynews.ro.

„Există o mulțime de scandaluri. Iar când începi să te ocupi de chestiuni aparent banale, începi să te confrunți cu întrebări foarte serioase”. El a adăugat: „Există o lipsă de disciplină. Prin urmare, trebuie să preluați controlul (aceasta este instrucțiunea mea către Secretariatul de Stat și către dumneavoastră, în calitate de secretar de stat) tuturor celor care sunt responsabili de disciplina executivă și să mobilizați toate agențiile guvernamentale pentru a impune disciplina și ordinea în țară.

„Pe toate fronturile. Am dat aici exemplul educației. Dar avem destule probleme și în sfera socială. Și avem destule probleme și în economie”, a declarat președintele Belarusului. „Din ce în ce mai mult primesc informații că acești fugari și rudele lor stau liniștiți și încep să se relaxeze, își conduc afacerile acum și spun că vor economisi niște bani și apoi vom începe o revoltă aici(…) Și în Ucraina se creează fel de fel de regimente sau batalioane pentru a răsturna nu doar autoritățile. Dar și pentru a răsturna Belarusul, pentru a-l smulge și a se alătura blocului NATO”, a continuat el.

„Ei vor să creeze din nou o nouă Ucraină aici, în Belarus. Acest lucru este inacceptabil. Vorbesc cu sinceritate și sinceritate despre acest lucru. Vreau să știți acest lucru”, a conchis acesta.