Lumea la zi

Putin și Xi Jinping vor să își îngenuncheze dușmanii! Taiwan și Ucraina, principalul scop al întâlnirii celor doi

aradon.ro
FOTO: aradon.ro

Liderii din Rusia și China vor avea o întrevedere de lucru în cursul zilei de joi, prilej cu  care vor dezbate situația din Ucraina și Taiwan. Întâlnirea dintre cei doi va avea loc în Uzbekistan și conform Kremlinului, are o ”semnificație specială” luând în considerare contextul geopolitic.

Consilierul Moscovei, Iuri Ushakov a declarat faptul că ”Președinții vor discuta atât agenda bilaterală, cât și principalele subiecte regionale și internaționale”, potrivit celor de la Reuters.

Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin sunt așteptați să se întâlnească săptămâna viitoare în Uzbekistan, în timp ce Beijingul și Moscova își intensifică cooperarea economică în fața cenzurii și sancțiunilor occidentale.

Cei doi lideri se întâlnesc în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), care va avea loc pe 15 și 16 septembrie, a declarat miercuri ambasadorul rus în China, Andrey Denisov, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass.

Întâlnire la nivel înalt între Putin și Xi Jinping pe faimosul  drum al mătăsii

De asemenea el a a mai adpugat faptul că ” în mod firesc ei vor face o evaluare pozitivă a nivelului de încredere fără precedent în cadrul parteneriatului strategic”.

Consilierul lui Putin a arătat faptul că Moscova apreciază poziția Chinei față de ceea ce ea a intitulat-o criza ucraineană” susținând că Beijingul a manifestat o atitudine echilibrată față de conflict.

Ushakov a mai adăugat faptul că China ”înțelege în mod clar motivele care au forțat Rusia să lanseze operațiunea sa militară specială. Această chestiune, desigur, va fi discutată în detaliu în timpul următoarei întâlniri.

Președintele chinez nu a mai fost într-un turneu diplomatic de mai bine de doi ani. De asemenea, vizita din Asia Centrală vine cu doar o lună înainte de a începe campania lui Xi de a-și consolida poziția de cel mai puternic lider de la Ma Zedong și până în prezent.

Discuțiile dintre Xi și Putin ar fi prima dată când cei doi lideri se află față în față de când Moscova a invadat Ucraina și au loc în contextul în care liderul chinez este așteptat să înceapă prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei COVID-19 cu o vizită în Kazahstan săptămâna viitoare.

Întâlnirea are loc, de asemenea, cu doar câteva săptămâni înainte ca Xi să obțină un al treilea mandat fără precedent la putere la un congres cheie al Partidului Comunist aflat la putere, stabilit pentru mijlocul lunii octombrie.

Întâlnirea dintre cei doi lideri, Vladimir Putin și Xi se va desfășura în Uzbekistan în contextul summitului Organizației de Cooperare de la  Shanghai și va avea loc în vechiul oraș Damakand, renumit pentru poziționarea sa de pe Drumul Mătăsii din Uzbekistan.

Întânirea dintre cei doi lideri nu este văzută cu ochi buni de întreaga lume Occidentală prin prisma faptului că regimul de la Beijing reprezintă o superputere în ascenisune în timp de Rusia deține statul de titan al resurselor naturale, conform mediafax.ro