Lumea la zi

Întâlnire de gradul 0! Președintele Chinei, Xi Xinping va da ochii cu Vladimir Putin

Xi Xinping, Sursă foto: Bloomberg
Sursă foto: Bloomberg

După mai bine de doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, președintele Chinei, Xi Jinping, își va părăsi țara săptămâna aceasta pentru a organiza mai multe vizite de stat prin Asia Centrală.

Potrivit celor de la Reuters, în cadrul acestor vizite, Xi Xinping se va întâlni și cu președintele rus, Vladimir Putin. Astfel, Xinping se va deplasa miercuri în Kazahstan, iar mai apoi, în cadrul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OSC), organizat în oraşul Samarkand (Uzbekistan), se va întâlni cu Putin.
Potrivit aceleiași publicații, această ieșire în mediul extern a liderului de la Beijing este menită să arate cât de periculos este contextul geo-politic actual, care privește confruntarea Rusiei cu Occidentul (în contextual războiului declanșat în Ucraina), criza privind Taiwanul şi o situaţie economică fragilă la nivel mondial.

Relații bune între Xi Xinping și Putin

În luna februarie a acestui an, cei doi s-au întâlnit în capitala Chinei, Beijing. În cadrul acestei întrevederi, Vladimir Putin şi Xi Jinping au prezentat o variantă comună a „viziunii lor” în materie de securitate internaţională, în contextual escaladării tensiunilor dintre statele europene şi Rusia.

„În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, ele au progresat într-un spirit al prieteniei, al parteneriatului strategic. Ele au căpătat un caracter cu adevărat fără precedent”, a declarat Vladimir Putin la începutul evenimentului.

„Eu şi preşedintele Xi Jinping ne cunoaştem de mult timp. Ca prieteni buni şi politicieni care împărtăşesc multe opinii cu privire la abordarea problemelor lumii, am menţinut întotdeauna o comunicare strânsă.”, a mai precizat Putin în luna februarie a acestui an.

Totodată, în cadrul unei videoconferințe organizată în luna iunie, cei doi lideri mondiali au convenit prelungirea „tratatului de bună vecinătate şi cooperare prietenească semnat de Rusia şi China” cu 20 de ani în urmă și au evocat importanța aniversării centenarului Partidului Comunist Chinez.

Xinping a catalogat acest acord dintre Rusia și China ca fiind „în linie cu tendinţele epocii, orientat către pace şi dezvoltare şi de asemenea este un exemplu practic şi viu al unui nou tip de relaţii internaţionale”.

De asemenea, liderul chinez a transmis că “tratatul de bună vecinătate, prietenie şi cooperare a stabilit un concept de prietenie transmis din generaţie în generaţie, care corespunde intereselor fundamentale ale ambelor ţări”.

„Acum, când lumea a intrat într-o perioadă de turbulențe majore și având în vedere diferitele riscuri cu care se confruntă omenirea, cooperarea strânsă sino-rusă umple comunitatea internațională de energie pozitivă și constituie un exemplu în formarea unui nou tip de relații internaționale. Apreciem foarte mult acest lucru“, a mai mărturisit Xi Xinping, conform site-ului oficial al Kremlinului.