Lumea la zi

Iluzii la Moscova. Armata Rusă se predă Ucrainei, iar Medvedev dă ultimatumuri din fotoliu

Medvedev Sursa foto Aleph News
Medvedev Sursa foto Aleph News

Fostul Președinte al Federației Ruse, Dimitri Medvedev, care ocupă acum funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a spus că, în cele din urmă, Kievul va trebui să se supună complet cererilor Rusiei. Referindu-se la eventualele negocieri dintre Rusia și Ucraina, acesta a susținut că „Actuala poziție de negocieri a Federației Ruse în ceea ce privește Ucraina nu este nimic mai mult decât o înviorare de copii,  înainte ca noi să cerem capitularea definitivă a regimului de la Kiev”.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate a reacționat la declarația lui Volodimir Zelenski  care a susținut că nu intenționează să se angajeze în negocieri cu Rusia. Referitor la poziția președintelui ucrainean, Medvedev a subliniat că „Actualele ultimatumuri sunt doar o înviorare de copii, înainte de cerințele din viitor. Și el le știe foarte bine: Capitularea totală a regimului de la Kiev, în condițiile Rusiei” Într-o postare pe Telegram, Medvedev a amenințat că: „Un anume Zelenski a spus că nu va purta un dialog cu cei care dau ultimatumuri.Ultimatumurile din acest an sunt o simplă încălzire înainte de cererile [care vor fi formulate] în viitor. Iar el le știe pe acestea: capitularea totală a regimului de la Kiev în condițiile Rusiei”.

Zelenski continuă să refuze negocierile enervandu-i pe ruși

Zelenski continuă să refuze începerea negocierilor cu Putin atât timp cât rușii continuă să organizeze referendumuri de anexare în zonele ocupate. Acesta a subliniat de-a lungul conflictului că se va așeza la masa negocierilor doar după ce Ucraina va înregistra câștiguri majore pe front, astfel încât își va putea asigura un rol major în cadrul discuțiilor.  Mai mult, pe 10 septembrie, președintele Ucrainei, a subliniat că este încă imposibil să se negocieze sfârșitul războiului cu Federația Rusă, deoarece aceasta nu a reușit să formuleze nicio ofertă adecvată.

Declarațiile lui Dimitri Medvedev vin în contextul în care armata ucraineană împinge tot mai mult liniile rusești și recuperează mii de kilometri din teritoriile aflate până acum sub control rusesc.  În cursul zilei de astăzi, Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a forțelor armate ucrainene a anunțat că mai multe unități rusești staționate la Kherson sunt dispuse să părăsească orașul și că „încearcă să negocieze cu ucrainenii predarea și transferul sub auspiciile dreptului internațional” . Asta după ce sâmbătă, forțele ucrainene au reușit să recupereze o treime din zona Harkov. Conform unei declarații a președintelui Zelenski, susținută vineri, 9 septembrie, trupele conduse de el au reușit să elibereze cca. 30 de orașe din regiunea nord-estică Harkov.