Lumea la zi

„Putin poate face orice!” Este liderul rus reîncanarea lui Genghis Khan?

Genghis Khan putin wsj.com
sursă foto: wsj.com

Tuva este una dintre cele mai izolate regiuni din Rusia, un loc unde nu se poate ajunge cu trenul, ci doar cu avionul sau cu mașina. Republica se află în fruntea Federației Ruse în ceea ce privește numărul de decese militare înregistrate la 100.000 de locuitori. Mulți cetățeni ai acestor regiuni sărace consideră că serviciul militar contractual este cea mai bună speranță pentru a ieși din sărăcie. În cadrul unei misiuni de la Meduza, jurnalistul Vladimir Sevrinovsky a călătorit în Tuva pentru a vorbi cu șamanii și budiștii, la care soldații și familiile lor apelează pentru protecție.

Până în prezent, republica este cea mai periculoasă din Rusia: în 2020 s-au înregistrat 29,2 crime la 100.000 de locuitori. Media țării a fost de 4,7. Cu toate acestea, merită să ne amintim că Moscova avea un nivel similar de criminalitate în 2005 și că infracționalitatea este în scădere în toată țara. Acum este sigur să te plimbi pe străzile din centrul orașului Kyzyl, chiar și după lăsarea întunericului, iar gardurile solide din fața magazinelor au încetat să mai fie o caracteristică esențială, deși nu au dispărut complet.

Putin – Genghis Khan

În 2015, republica a construit un poligon de tragere și un oraș militar și a format Brigada 55 de artilerie mobilă separată, cunoscută informal sub numele de „Leopardul Negru al Zăpezii”. Un lama budist a fost numit comandant adjunct. „A fost cel mai accesibil ascensor social”, și-a amintit Eres Kara-Sal, fost membru al Marelui Khural (parlamentul republicii) din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia.

Autoritățile din republică au promovat brigada ca o modalitate de a crea noi locuri de muncă. „Au spus că ministrul Apărării al Federației Ruse, Shoigu, celebrul nostru compatriot, ne va ajuta”, a declarat Kara-Sal. „El este singura persoană care a reușit să iasă din Tuva și să ajungă la putere”.

Pe lângă Shoigu, tuvieni se mândresc și cu președintele Federației, Vladimir Putin. În 2021, corespondenții Meduza i-au auzit pe localnici spunând de mai multe ori că Putin este presupusa reîncarnare a lui Genghis Khan.

Boris Myshlyavtsev, un fost etnograf și strateg politic, a declarat unui corespondent Meduza că el însuși a conceput figura Putin – Genghis Khan în timpul unei campanii electorale, la sediul central al Rusiei Unite, cel mai mare partid politic din Rusia. La început, spune Myshlyavtsev, a fost o glumă, dar lui Kaadyr-ool Bicheldey, un important savant și politician local, i-a plăcut. „A început să o înțeleagă și să o pună în aplicare”, a spus Myshlavtsev. „Mă întreb pe cine vor să câștige de partea lor. Ucraina pare a fi prea mică pentru Genghis Khan”.

„Putin poate face orice”

„Se va sfârși rău. Războiul, vreau să spun. Mulți mor. Toți banii se vor duce acolo, pentru arme și pentru medicamente. Nouă, tuvanilor, ne-au rămas puțini bani. Este aproape ca și cum am fi într-o grădină zoologică”, a declarat pentru Meduza un șaman bătrân din sat, pe nume Aidys. El se află pe malul râului Yenisey. Pana unui zmeu și un steag rusesc sunt prinse de pălăria sa tradițională.

Șamanul îi spune jurnalistului de la Meduza că nu doar tuvienii vin la el pentru ajutor. „Unul, Dima, a venit într-un scaun cu rotile. Este ucrainean, dar a luptat pentru Rusia. Acum este invalid. Mama lui i-a cumpărat o gheară de urs de la mine”. Aidys spune că el însuși plănuia să se ofere voluntar în armată, dar s-a răzgândit. Voluntarii, spune el, sunt trimiși „direct pe front, ca în al Doilea Război Mondial”. El spune că „nu sunt doar tuvani acolo, ci și buriați, khakas. Asiatici. Mă doare sufletul, îmi plânge inima”.

Dar există și o altă motivație. „Un puști a primit titlul de Erou al Rusiei și se întoarce și el în Ucraina. Este o răzbunare”. Șamanul își ridică vocea. „Pentru prietenii lui. Pentru camarazii lor de arme tuvani. Erau vii, sănătoși, râdeau, cântau despre dragoste, despre turmele de vite. Acum nu mai sunt nimic. I-am dat nepotului meu un os de lup și niște pământ de unde s-a născut, într-o pungă roșie. Putin poate face orice. Dacă se întâmplă ceva, ca Genghis Khan, va apăsa un buton. Casele vor rămâne, iar toate lucrurile vii…”.

„Oamenii noștri se duc pe front și mor”

În primăvara anului 2022, portalul web oficial al guvernului tuvan a raportat decese ale soldaților tuvani în Ucraina aproape în fiecare zi. În același timp, în regiune se desfășurau „flash mob-uri patriotice”. Pe 6 aprilie, un grup de 34 de voluntari a fost trimis solemn la război de către președintele republicii, o fanfară și rânduri de tineri cadeți ai armatei cu emblema „Z” pe piept.

Trei luni mai târziu, în august, condoleanțele adresate rudelor celor decedați nu au mai apărut pe site-ul guvernului, fiind înlocuite de sărbători neutre și de evenimente culturale și sportive. Practic, nu există alte surse de informare în Tuva: presa liberă a dispărut aici mai devreme decât la Moscova și în alte părți ale Rusiei.

„Ei păstrează tăcerea asupra numărului de tuvani uciși, pentru a nu diminua entuziasmul. Este mai ușor să publici ceva vesel – un om într-o uniformă frumoasă, pe măsură, dar cu ochi triști, pe care îl pot duce prin republică pentru fotografii”, a spus Nadejda Antufeva, o jurnalistă din regiune. Ea enumeră fiecare nume, însoțit de câteva informații despre persoana decedată sau despre rudele acesteia.

În martie, Gelek Natsyk-Dorzhy, lama Khambo, sau lama senior din Tuva, a făcut rugăciuni, dar și un ritual budist de purificare pentru tuvienii care luptă în Ucraina. De atunci, clerul budist al republicii nu a spus aproape nimic în public despre război. Un călugăr de la Mănăstirea Tsechenling din Kyzyl și-a explicat reticența: „Oamenii noștri se duc pe front și mor. Este trist. Dar când vorbești despre asta, poți face rău sufletelor rudelor lor”.

Deosebirile și problemele din Tuva privind războiul

Tuva se deosebește de republicile naționale vecine prin faptul că rușii sunt o minoritate mică aici – doar aproximativ 16% din populație, conform recensământului din 2010 (față de 80% în Khakassia și 66% în Buriatia). Numărul lor a scăzut brusc în Tuva imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice și a continuat să scadă.

În ultimele șase luni, Tuva a atins un nou „record” – numărul de soldați uciși în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit Mediazona din 9 septembrie, din cele 6.219 victime militare identificate, 94 provin din această republică. În termeni absoluți, acest număr este mai mic decât cele 292 de victime din Daghestan, dar populația Tuva este de aproape zece ori mai mică. Pe cap de locuitor, au murit de peste trei ori mai mulți tuvieni decât daghestanieni. La fiecare 100.000 de persoane din Tuva, cel puțin 29 au fost ucise – iar acest număr nu îi include pe cei dispăruți în misiune și pe cei ale căror decese nu au fost înregistrate în surse publice. Acesta este cel mai ridicat indice din toate regiunile rusești.