Infofinanciar > Info > Putin spune că Rusia nu este responsabilă pentru criza energetică a UE. Liderul cere tacit ridicarea sancțiunilor
Info

Putin spune că Rusia nu este responsabilă pentru criza energetică a UE. Liderul cere tacit ridicarea sancțiunilor

Putin Sursa foto ProSport
Putin Sursa foto ProSport

Președintele rus Vladimir Putin a negat responsabilitatea Rusiei pentru criza energetică din Europa și a declarat că UE poate pur și simplu să pornească noua conductă Nord Stream 2, dacă dorește mai mult gaz natural din țara sa. El a criticat, de asemenea, „agenda verde” – impulsul UE pentru energie regenerabilă – despre care a spus că a declanșat criza energetică chiar înainte de războiul din Ucraina.

UE se confruntă cu o criză energetică în iarna care urmează, deoarece Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale din Europa, majoritatea fiind transportate prin conducte. În 2021, Rusia a exportat aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de combustibil în Europa – din care mai mult de o treime a provenit din conducta Nord Stream 1.

Putin cere ridicarea sancțiunilor

„Concluzia este că, dacă aveți un impuls, dacă vă este atât de greu, ridicați pur și simplu sancțiunile asupra Nord Stream 2, care reprezintă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, apăsați butonul și totul va porni”, a declarat Putin după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care a avut loc vineri în Uzbekistan, potrivit Reuters.

Gazoductul de gaze naturale Nord Stream 2 funcționează în paralel cu Nord Stream 1, o conductă cheie care livrează combustibil din Rusia către Europa. Gazoductul Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, a fost finalizat în septembrie și ar urma să dubleze fluxurile de gaze naturale ale Rusiei către Europa. Cu toate acestea, Nord Stream 2 nu a fost niciodată operațional, deoarece Germania a renunțat la proiect în februarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

La începutul lunii septembrie, gigantul rus de stat Gazprom a oprit complet furnizarea către Europa prin Nord Stream 1. Gazprom și Kremlinul au insistat în mod constant că încetinirea fluxurilor de gaz s-a datorat unor motive tehnice.

Creșterea prețurilor din acest an a afectat consumatorii deja în dificultate și a forțat unele industrii să oprească producția. Europa a acuzat Rusia că a înarmat aprovizionarea cu energie ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. Rusia spune că Occidentul a lansat un război economic, iar sancțiunile au împiedicat operațiunile gazoductului Nord Stream 1.

Rusia a întrerupt livrările de gaze către mai multe țări, inclusiv Bulgaria și Polonia, deoarece acestea au refuzat să plătească în ruble și nu în moneda contractului.

Prețurile europene la gazele naturale au crescut de peste două ori față de anul trecut, dar au scăzut de la nivelul record de 345 de euro (344 de dolari) atins în august, în ultima vreme, deoarece țările de pe continent și-au atins obiectivele de stocare pentru iarnă înainte de termen. Contractele olandeze la gaze TTF, de referință, au scăzut luni cu puțin peste 7%, la 174,25 euro, la indicele ICE.