Lumea la zi

Ucraina le dă rușilor cu „ocupat”! Zelenski refuză orice posibilă negociere cu Vladimir Putin

Zelenski, sursă foto Digi24
Credit imagine: digi24

În momentul de fața Ucraina nu este disponibilă pentru negocieri. Anuntul a venit din partea Kievului, spunând că o posibilă întâlnire între Președintele rus, Vladimir Putin și Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este luată în calcul.

„Pe scurt, un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform media din Ucraina.

El a oferit trei motive pentru care discuţiile nu ar avea sens în acest moment.

În primul rând, Rusia ar încerca să îşi păstreze şi să îşi legitimeze câştigurile teritoriale. În al doilea rând, menţinerea stării de fapt nu ar face decât să ofere Moscovei un moment de respiro care i-ar permite să îşi continue atacurile în noile linii ale frontului. În al treilea rând, Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei.

Prin urmare, negocierile nu ar fi posibile decât odată ce trupele ruse se vor fi retras de pe teritoriul ucrainean, a afirmat el. Atunci, vor putea fi negociate valoarea despăgubirilor şi predarea criminalilor de război, a mai declarat Podoliak.

Canada acuză Rusia de crime de război

Inclusiv canada acuză Rusia de crime de război în urma descoperirii gropilor comune de pe teritoriul Ucrainei. Justin Trudeau a declarat faptul ca aceste gropi comune nu reprezintă decât dovezi clar cu privire la vinovăția Rusiei în cazul crimelor de război.

Trudeau, care se află la Londra pentru funeraliile de luni ale reginei Elisabeta a II-a, a declarat duminică presei că s-a întâlnit cu premierul britanic Liz Truss şi că invazia rusă din Ucraina a fost unul dintre subiectele principale de pe agenda de discuţii.

„Evident, Marea Britanie şi Canada au fost două dintre ţările care au sprijinit puternic Ucraina şi au luat măsuri împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei”, a afirmat Trudeau.

Kremlinul nu a comentat descoperirea gropilor comune, dar Moscova a negat în mod repetat că a atacat civili în mod deliberat sau că a comis atrocităţi.

„Trebuie să există o investigaţie corespunzătoare şi transparenţă, iar Vladimir Putin, susţinătorii săi şi armata rusă trebuie traşi la răspundere pentru atrocităţile pe care le-au comis şi le comit în continuare în Ucraina”, a spus Trudeau.

El a mai afirmat că ţara sa a sprijinit ferm Ucraina şi va continua să ofere ajutor.