Lumea la zi

România este atacată de Rusia! Instituțiile guvernamentale sunt principala țintă

Hacker, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Anton Rog, Directorul Centrului Naţional Cyberint din SRI (Serviciul Român de Informații), a susținut că Rusia, prin cele trei servicii secrete ale sale (FSB, KGB și GRU) a atacat cibernetic baze de date ale mai multor instituții din cadrul Guvernului României. Potrivit lui Rog, aceste atacuri s-au efectuat prin aplicații software de tip malware.

„Din Rusia toate cele trei servicii sunt prezente în România cu malware împotriva unor instituţii din Guvernul României”, a precizat Anton Rog, în timp ce participa la un eveniment organizat de Microsoft, dedicat securităţii cibernetice.

Totodată, aceste atacuri cibernetice, susține el, au fost lansate dinaintea începerii războiului din Ucraina.

„Chiar cu câteva luni înainte să înceapă războiul am avut nişte semnale împotriva Ucrainei dar şi împotriva României pentru că (ruşii – n. red.) aşa cum v-am spus nu sunt foarte precişi în acţiunile lor.

De când a început războiul am resimţit tot felul de ameninţări, dintre care una sigur o cunoaşteţi, este vorba de atacurile de tip DDos îndreptate împotriva site-urilor guvernamentale, unor companii, instituţii financiare şi aşa mai departe”, a mai mărturisit directorul Cyberint din cadrul SRI.

Anton Rog a avertizat autoritățile încă din luna mai că serviciile rusești încearcă să se infiltreze în spațiul cibernetic românesc, desfășurând mai multe acțiuni de spionaj.

„Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, urmaşul KGB – n.r.) şi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse – n.r.). Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR (Serviciul de Informaţii Externe – n.r.). Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe (….), încearcă să fie prezente în România”, a mai completat acesta, potrivit Adevărul.

România, ținta atacurilor cibernetice

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a raportat, de asemenea, atacuri cibernetice la care a fost supusă România în ultima vreme.

Potrivit informațiilor acestei instituții, aceste atacuri au fost de mai multe tipuri: Distributed Denial of Service (DDoS), campanii de spear-phishing împotriva factorilor de decizie și de execuție, propagarea de ransomware, tentative de acces neautorizat la sisteme informatice, atacuri de tip brute force.

„Atacurile DDoS cu care România s-a confruntat până la acest moment au fost masive, dar relativ rudimentare și nu au demonstrat capabilități tehnice ridicate din partea atacatorilor cibernetici. DNSC anticipează că atacurile de tip DDoS vor continua în mod sporadic și nediscriminatoriu, dar în majoritatea cazurilor acestea vor avea doar un impact limitat.

Cu toate acestea, există elemente concrete ce indică riscuri crescute de natură cibernetică cu care ne confruntăm la nivel național, în contextul continuării războiului dintre Ucraina și Federația Rusă”, se arată în comunicatul emis de DNSC.