Infofinanciar > Lumea la zi > Putin nu dă înapoi niciun pas! 10 ani de închisoare pentru militarii care nu-i ascultă ordinile
Lumea la zi

Putin nu dă înapoi niciun pas! 10 ani de închisoare pentru militarii care nu-i ascultă ordinile

putin armata nyt.com
sursă foto: nyt.com

Situația din Rusia accelerează din rău în mai rău. Ultimele informații de la Moscova spun că președintele Vladimir Putin a promulgat în mod oficial amendamentele legislative referitoare la pedepsele pe care le vor îndura militarii care nu doresc să deserveze cauzei sale.

Este vorba despre pedepse foarte aspre, de până la 10 ani de închisoare, atât pentru militarii care dezertează, cât și pentru cei care refuză să lupte pe front în perioade de mobilizare (parțială sau totală). Această reglementarea vine exact în momentul în care în Rusia s-a implementat o astfel de stare de mobilizare parțială pentru a întări forțele armate de pe frontul din Ucraina.

Conform informațiilor oferite de autoritățile de la Kremlin, Vladimir Putin a promulgat, pe lângă aceste reglementări, și legea care va face procesul de dobândire a cetăţeniei ruse mult mai rapid și mai facil pentru cetățenii străini care se înrolează pentru o perioadă de minimum un an în armata rusă.

Disperarea și devotamentul

Această nouă lege a ajuns să fie adoptată tocmai în contextul în care reprezentanții armatei din Rusia aplează la toate mijloacele de care are nevoie ca să recruteze soldaţi în rândurile militarilor care să lupte în Ucraina. Conducerea de la Kiev, de asemenea, încă de la începutul invaziei ruse, în februarie, a pornit un proiect privind „legiune internaţională” pentru recrutarea de soldați străini.

Se pare că nu doar putin este devotat pe deplin „operațiunii speciale” începute în Ucraina. Asta pentru că, după oficializarea srării de mobilizare parțială, cinci deputaţi din partidul său Rusia Unită au cerut să redevină militari activi în armată pentru a lupta pe front: „Am servit în armata sovietică în Polonia. Am fost comandantul echipajului unui tun autopropulsat. Am ieşit din armată cu gradul de maistru militar, acum sunt maior în rezervă. Şi trebuie să-mi fac datoria”, a declarat unul dintre aceşti deputaţi, Oleg Kolesnikov, potrivit CNN, citat de jurnalul.ro.

Opoziția din stradă

La polul opus este, din câte se pare, cea mai mare a populației. Foarte mulți cetățeni ruși au ieșit în stradă zilele acestea să protesteze. Sâmbătă, 24 septembrie, în jurul orei prânzului acestea au reînceput în mai multe oraşe importante din Rusia. Aceste mese de oameni sunt scoase astfel din case la îndemnul mişcării de opoziţie a tinerilor „Vesna„ („Primăvară”). Toți acești cetățeni se declară împotriva mobilizării şi războiului din Ucraina

Astfel, reprezentanții OVD-Info, un ONG care susţine faptul că ţine o evidenţă strânsă a arestărilor la aceste proteste de către poliție, până „la ora 12:30 GMT peste 120 de persoane fuseseră arestate deja în 11 oraşe”. Noi proteste sunt aşteptate să înceapă de asemenea la Moscova şi Sankt Petersburg.