Lumea la zi

10.000 de bărbați s-au oferit voluntari, potrivit oficialilor ruși! În ce stadiu se află „mobilizarea parțială”

Soldați Sursa foto Spotmedia
sursă foto: spotmedia.ro

Statul Major Rus a anunțat că aproape 10.000 de bărbați s-au oferit voluntari pentru frontul din Ucraina, după ce Putin a făcut anunțul mobilizării parțiale. Vladimir Tsimlianski, un purtător de cuvânt al Statului Major, a transmis că „În prima zi de mobilizare parţială, aproximativ 10.000 de cetăţeni au ajuns singuri la comisariate, fără să aştepte convocarea”.

El a adăugat că armata a înființat un call center pentru a răspunde la întrebările persoanelor și organizațiilor cu privire la mobilizare. În imaginile care circulă pe rețelele de socializare se vede cum se realizează mobilizarea într-o localitate Yakutia, din Siberia. Sunt înfățișați bărbați care se pregătesc să plece pe front, luându-și rămas bun de la familie cu lacrimi în ochi, înainte de a urca în autobuze, potrivit StirilePROTV.

Altele arată bărbați aliniați în fața unui avion de transport de trupe pe timp de noapte, potrivit imaginilor postate de cunoscutul canal Telegram Mash, conform aceleiași surse .O înregistrare video aparent filmată în Cecenia, republică rusă din Caucaz, arată mai mulți tineri care sunt încercuiți de poliție în timp ce merg pe stradă.

Rușii se tem de mobilizare

Ministerul Apărării nu a dat publicității nicio imagine oficială a mobilizării și nici nu a oferit informații cu privire la numărul de persoane care au primit instrucțiuni de mobilizare. Doar aproximativ 300.000 de rezerviști care au „experiență militară” ar urma să fie „mobilizați parțial”, potrivit anunțului făcut miercuri de președintele Vladimir Putin. Cu toate acestea, o mulțime de ruși sunt îngrijorați de o mobilizare pe scară mai largă.

Evgheni Prigozhin, un oligarh și presupusul lider al grupului de mercenari Wagner, a fost prezentat în imagini recente de pe rețelele de socializare în timp ce vizita o colonie penitenciară și se oferea să elibereze prizonieri în schimbul unei misiuni de șase luni în Ucraina. Ulterior, Prigozhin a emis o declarație în care a afirmat: „Fie sunt copiii voștri, fie corporațiile militare private și deținuții care luptă în Ucraina.

Soldați străini în armata rusă?

O campanie pe rețelele de socializare care angaja „gărzi de securitate” pentru a lucra în Ucraina a fost descoperită anterior de jurnaliștii din Kârgâzstan. În schimbul a 240.000 de ruble (4.383 de dolari) pe lună și a unui drum simplificat către cetățenia rusă, muncitorii urmau să muncească în Ucraina. A devenit rapid clar că acesta a fost un alt efort de recrutare al lui Wagner. Chiar dacă la începutul acestui an s-a afirmat că Moscova a recrutat zeci de mii de soldați sirieni și alți soldați străini, o legiune străină considerabilă nu a apărut încă.

În timp ce guvernul a promis că vor fi chemați doar cei cu experiență militară, în practică nimic nu îi împiedică din punct de vedere legal pe cei care nu au experiență militară să fie înrolați. Ca răspuns, mișcarea democratică de tineret „Primăvara tinerilor” a făcut apel la demonstrații împotriva mobilizării în centrele din Moscova, Sankt Petersburg și din toate orașele rusești. Drept urmare, pe întreg teritoriul Rusiei, miercuri, 21 septembrie,  peste 1.300 de persoane au fost reținute pe fondul protestelor împotriva mobilizării.