Infofinanciar > Info > Protestele din Georgia iau amploare. Legea „agenților străini” reprimă libertatea presei la fel ca în Rusia
Info

Protestele din Georgia iau amploare. Legea „agenților străini” reprimă libertatea presei la fel ca în Rusia

Proteste în Georgia împotriva Legii agenților străini
Sursa foto: The New York Times

Un proiect de lege privind „agenții străini”, asemănătoare cu cea adoptată în Rusia a declanșat protestele de la Tbilisi. Mii de oameni au ieșit pe străzile din capitala Georgiei pentru a doua zi consecutiv pentru a protesta împotriva acestui lucru.

Legea „agenților străini” din Rusia prevede ca orice persoană care primește „sprijin” din partea statului sau se află sub „influența” din afara acestuia trebuie să înregistreze și să se declare ca „agent străin”.

Proiectul de lege adoptat în Parlament a încins și mai tare spiritele

Ultima demonstrație de miercuri a avut loc la o zi după ce proiectul de lege a fost adoptat în primă lectură în parlament. Cel puțin 66 de persoane au fost arestate marți seară, protestele împotriva propunerii legislative devenind violente.

Proiectul de lege „privind transparența influenței străine” vizează oficial dezvăluirea fluxurilor de bani din străinătate, dar criticii s-au temut că este o modalitate prin care guvernul să reprime vocile de opoziție. Legislația propusă stipulează că organizațiile, cum ar fi mijloacele de informare în masă, ar putea fi clasificate drept „agenți străini” dacă primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate.

Ghia Nodia, fostul ministru al educației din Georgia, a declarat că legea ar putea înăbuși libertatea presei într-o țară în care o mare parte din mass-media este controlată de guvern.

„O mare parte a presei independente din Georgia primește sprijin extern. Guvernul spune că este doar pentru transparență, dar acest proiect de lege este un model al legii rusești, iar în Rusia, legislația a fost un pas spre reprimarea presei independente”, a spus el.

Deputatul Khatia Dekanoidze a declarat că „Georgia are o societate civilă foarte vibrantă care consolidează democrația și statul de drept” și care primește finanțare și asistență tehnică din partea Uniunii Europene și a Națiunilor Unite.

Georgia vrea în Uniunea Europeană

Georgia a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană împreună cu Ucraina și Republica Moldova la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. În iunie, liderii blocului comunitar european au acordat statutul oficial de candidat Kievului și Chișinăului, dar au declarat că Tbilisi trebuie să implementeze mai întâi o serie de reforme.

„Limitarea oportunităților de finanțare pentru grupurile societății civile ar fi un obstacol în calea aderării la Uniunea Europeană”, a declarat Dekanoidze.

Partidul care conduce guvernul și cea mai mare forță din parlament, a apărat proiectul de lege, spunând că acesta ar ajuta la eliminarea celor care lucrează împotriva intereselor țării și a puternicei Biserici Ortodoxe Georgiene. De asemenea, el a acuzat „opoziția radicală” din Georgia că a incitat protestatarii să comită „violențe fără precedent” în timpul mitingurilor de marți, potrivit agențiilor de știri georgiene.

Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, s-a adresat manifestanților și i-a asigurat de sprijinul său. Liderul pro-european a declarat că legislatorii care au votat pentru proiectul de lege au încălcat Constituția, angajându-se să se opună prin veto dacă acesta va fi adoptat de parlament, conform aljazeera.com.

Georgia vrea să scape Rusia cu orice formă

Protestele au reînceput miercuri după-amiază cu un marș pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, care este o sărbătoare publică în Georgia. Demonstranții au purtat steaguri georgiene și ale UE pe bulevardul central Rustaveli spre parlament, strigând „Nu legii rusești”. Ministerul de Interne i-a acuzat pe protestatari de huliganism mărunt și de împotrivire la autoritatea statului, a relatat miercuri presa georgiană.

„Oamenii au început un atac organizat asupra clădirii parlamentului, aruncând așa-numitele „cocktailuri Molotov” și artificii”, a declarat ministerul.

Până la 50 de ofițeri de poliție au fost răniți în confruntările de marți, a adăugat ministerul, iar mai mulți sunt încă spitalizați.

Care a fost reacția internațională?

Într-o declarație comună de miercuri, miniștrii de externe ai statelor baltice Estonia, Letonia și Lituania, toate aflate sub controlul Uniunii Sovietice în anii Războiului Rece, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiectul de lege.

„Facem apel la Parlamentul Georgiei să evalueze în mod responsabil interesele reale ale țării și să se abțină de la decizii care pot submina aspirațiile poporului georgian de a trăi într-o țară democratică care avansează spre UE și NATO„, au scris șefii diplomaților din cele trei țări, membre ale celor două organizații. În același timp, ei au cerut guvernului georgian să respecte dreptul poporului la proteste pașnice.

În ultimii ani, autoritățile georgiene s-au confruntat cu tot mai multe critici internaționale pentru o percepție de regres în materie de democrație, ceea ce a afectat grav legăturile dintre Tbilisi și Bruxelles.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.