Infofinanciar > Lumea la zi > Protestele violente din Grecia capătă amploare. Se caută vinovații celui mai grav accident feroviar
Lumea la zi

Protestele violente din Grecia capătă amploare. Se caută vinovații celui mai grav accident feroviar

Accident feroviar Grecia Sursa foto bbc.com
Credit imagine: bbc.com

Protestele au izbucnit în Grecia din cauza accidentului feroviar de miercuri care a ucis 43 de persoane. Protestatarii consideră că era un accident care amenința de mult timp să se întâmple.

Au avut loc conflicte cu poliția în fața sediului central al Hellenic Train din Atena. Aceasta este compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia.

Protestele au izbucnit, de asemenea, în Salonic și în orașul Larissa, în apropierea locului unde s-a produs dezastrul marți seara, raportează bbc.com.

Guvernul a declarat că o anchetă independentă va face dreptate.

Ce știm până acum despre accidentul feroviar din Grecia

Mulți dintre cei 350 de pasageri aflați la bord erau studenți în vârstă de 20 de ani care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit pentru a sărbători Lăsata Secului.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că „o tragică eroare umană” este de vină pentru dezastru.

Un șef de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de ucidere din culpă. El a negat orice abatere, punând accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice.

Membrii sindicatelor feroviare consideră că sistemele de siguranță nu funcționau corespunzător, existând avertismente repetate în acest sens de-a lungul mai multor ani.

În semn de protest și doliu, lucrătorii feroviari plănuiesc să intre în grevă joi față de ceea ce ei spun că este o neglijență oficială a căilor ferate.

„Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi și concetățeni morți și răniți. Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de către guverne față de căile ferate grecești a dus la rezultatul tragic”, a declarat sindicatul lucrătorilor într-o declarație în care anunță greva și în comentariile citate de agenția de presă Reuters.

Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în urma dezastrului, declarând că își va asuma responsabilitatea pentru „eșecurile de lungă durată” ale autorităților de a repara un sistem feroviar despre care a spus că nu este adaptat pentru secolul XXI.

Dar în fața unui spital unde au fost aduse cadavrele victimelor accidentului de tren, a fost atârnat un banner care susținea că orice deficiențe sistemice vor fi acoperite în cadrul anchetei oficiale aflate în curs de desfășurare.

Priveghi tăcut și protest violent în Atena

La un priveghi tăcut organizat miercuri în Larissa pentru comemorarea victimelor incidentului, un manifestant a declarat că a simțit că dezastrul a fost doar o chestiune de timp.

„Rețeaua feroviară părea problematică, cu personal uzat și prost plătit”, a declarat Nikos Savva, un student la medicină din Cipru, pentru agenția de presă AFP.

Șeful de gară arestat nu ar trebui să plătească prețul „pentru un întreg sistem bolnav”, a adăugat el.

„Acesta este un accident inadmisibil. Cunoaștem această situație de 30 de ani”, a declarat pentru AFP un medic stabilit în Larissa, Costas Bargiotas.

Un priveghi a avut loc și la Atena, în fața birourilor companiei Hellenic Train. Mai târziu în cursul zilei, lucrurile au devenit violente în aceeași zonă, poliția folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au aruncat cu pietre și au aprins focuri pe străzi.

La locul celui mai grav accident feroviar din istorie, salvatorii au lucrat din nou toată noaptea.

Familiile au sosit la un spital din apropiere pentru a da mostre de ADN, astfel încât cei dragi dispăruți să poată fi identificați.

Dar acest proces va deveni din ce în ce mai dificil pe măsură ce vor fi recuperate tot mai multe rămășițe ale celor care se aflau în fața trenului de pasageri și care au suportat din plin impactul frontal și incendiul care a distrus apoi vagoanele lor.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakogiannis, a declarat că temperaturile din interiorul primului vagon au atins 1.300 grade Celsius , ceea ce a făcut „dificilă identificarea persoanelor care se aflau înăuntru”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.