Infofinanciar > Lumea la zi > Alianță aeriană: Luftwaffe și Royal Air Force își unesc forțele! Avioanele NATO protejează trei țări împotriva Rusiei
Lumea la zi

Alianță aeriană: Luftwaffe și Royal Air Force își unesc forțele! Avioanele NATO protejează trei țări împotriva Rusiei

Eurofighter
Sursa foto: Eurofighter.com

Marea Britanie și Germania vor monitoriza împreună spațiul aerian deasupra a trei țări care se învecinează cu Rusia. Operațiunea combinată a Forțelor Aeriene germane și a Forțelor Aeriene Regale britanice în Estonia ar trebui să înceapă astăzi, au anunțat cele două părți.

Forțele aeriene ale celor două state vor participa la o operațiune militară complet integrată, care va include protecție armată și neînarmată și zboruri de antrenament, prima de acest gen derulată în cadrul NATO. Avioanele Eurofighter germane și britanice vor patrula în spațiul aerian a trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania -,  în escadroane mixte, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

Germania a preluat așa-numita „NATO Air Policing Baltic States” în august 2022 pentru o perioadă de nouă luni. În acest scop, cinci avioane de luptă Eurofighter și aproximativ 150 de soldați germani sunt staționați pe aeroportul militar din Ämari.

În martie, ei vor asigura pentru prima dată protecția spațiului aerian al statelor baltice împreună cu forțele aeriene britanice, înainte ca Marea Britanie să preia conducerea „NATO Air Policing Baltic States” de la Germania în aprilie.

Un exercițiu în premieră pentru forțele aeriene ale NATO

Potrivit purtătorului de cuvânt, operațiunile de zbor interconectate și sprijinul comun al aparatelor reduc efortul tehnic și logistic pentru ambii parteneri NATO. De asemenea, interoperabilitatea crește valoarea de utilizare.

„Astăzi este o premieră importantă pentru cele două forțe aeriene ale noastre. Lucrăm împreună de ceva timp, dar cooperarea noastră a atins acum un nou nivel”, a declarat comandantorul britanic Scott Maccoll implicat în derularea acestui exercițiu, citat de zeit.de.

„Este o mare plăcere să lucrăm cu aliații noștri germani în toate aspectele misiunii noastre – de la întreținerea și repararea avioanelor, până la planificare și logistică”, a mai precizat ofițerul britanic, care este comandatul unității „140 Expeditionary Air Wing”, „Ce modalitate mai bună de a demonstra forţa şi unitatea alianţei NATO decât prin operaţiuni comune de succes, cum ar fi aceasta?”, a subliniat Scott Maccoll.

Aliații au desfășurat pe rând avioane de luptă

Cele trei state baltice care beneficiază de acevastă operațiune de protecție, Estonia, Letonia și Lituania, nu dețin resursele proorii necesare apărării aeriene. Din acest motiv, NATO protejează spațiul aerian baltic de aproape 10 ani, cu începere din 2004.

În acest scop, aliații relocalizează în mod regulat avioane de luptă și personal în statele baltice din nord-estul Europei. „Misiunea principală este de a identifica și escorta avioanele militare rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. În prezent, Germania își asumă această sarcină la Ämari pentru a noua oară.

” Acum putem să ne demonstrăm interoperabilitatea în aceste vremuri dificile pentru a ne proteja partenerii baltici şi flancul estic al NATO”, a declarat locotenent-colonelul Christoph Hachmeister, comandantul unității germane a Luftwafe.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.