Infofinanciar > Lumea la zi > Proteste masive la Tbilisi. Poliția din Georgia folosește gaze lacrimogene la manifestațiile împotriva legii „agenților străini”
Lumea la zi

Proteste masive la Tbilisi. Poliția din Georgia folosește gaze lacrimogene la manifestațiile împotriva legii „agenților străini”

Proteste uriașe în Georgia
sursa foto: euractiv.com

Proteste masive au avut loc în Tbilisi, capitala Georgiei. Poliția a blocat căile de acces ale manifestanților și a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii în timpul unui miting împotriva legii „agenților străini”, măsură legislativă inspirată de măsurile similare luate în Rusia.

În cursul serii de marți, poliția georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari strânși în centrul orașului Tbilisi, la scurt timp după ce parlamentul a dat sprijinul inițial unui proiect de lege privind „agenții străini”, despre care criticii susțin că reprezintă o schimbare autoritară care pune în pericol speranțele țării din Caucazul de Sud de a adera la Uniunea Europeană.

Organizațiile cu finanțare de peste 20% din străinătate, obligate să se înregistreze ca agent străin

Legea, susținută de partidul de guvernământ Visul georgian, ar impune ca orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanțiale.

Sursa citată menționează că din cei 150 de deputați, 76 au votat pentru legea „agenților străini”, 13 au votat împotrivă, iar 61 s-au abținut. Criticii au afirmat că legea amintește de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidența.

Jurnaliștii Reuters din Tbilisi spun că au văzut protestatari care se certau furibund cu poliția înarmată cu scuturi antirevoltă, care a folosit apoi gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a-i dispersa. Protestatarii care sufereau de pe urma efectelor gazelor lacrimogene au fost tratați pe treptele din fața clădirii parlamentului.

„Am venit aici pentru că știu că țara mea aparține Europei, dar guvernul meu nu înțelege acest lucru”, a declarat Demetre Shanshiashvili, un protestatar în vârstă de 30 de ani.”Suntem aici pentru a ne proteja țara pentru că nu vrem să facem parte din nou din Rusia”, a adăugat acesta, referindu-se la cele aproape două secole pe care Georgia le-a petrecut ca parte a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice.

Unii demonstranți au aruncat cu sticle de plastic și artificii în poliție, a declarat un alt martor. Anterior, legea trecuse confortabil de prima lectură parlamentară, a anunțat mass-media din Georgia,  citată de Reuters.

Georgienii vor aderarea la Uniunea Europeană

Unii dintre protestatarii adunați în fața clădirii parlamentului purtau steaguri georgiene, ale Uniunii Europene și americane și strigau: „Nu legii rusești” și „Sunteți ruși” către politicienii din interiorul legislativului.

Rusia este văzută ca un inamic de către mulți georgieni, după ce Moscova a sprijinit separatiștii din regiunile georgiene separatiste Abhazia și Osetia de Sud în anii 1990. Sute de mii de georgieni sunt în continuare strămutați în interiorul țării după mai multe episoade de conflicte etnice sângeroase. În cursul zilei de marți, la Berlin, prim-ministrul georgian Giorgi Garibashvili și-a reafirmat sprijinul pentru lege, afirmând că dispozițiile propuse privind agenții străini respectă „standardele europene și mondiale”. „Viitorul țării noastre nu aparține și nu va aparține agenților străini și slujbașilor țărilor străine”, a declarat oficialul georgian.

Salome Zourabichvili, Președintele Georgiei, a declarat după proteste că își anulează întâlnirile din timpul vizitei sale în Statele Unite și că pregătește un discurs adresat georgienilor, potrivit unei declarații a biroului său. Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluțiile, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Zourabichvili, care a fost aleasă în calitate de candidată a partidului Visul Georgian, a declarat că se va opune prin veto legii privind agenții străini, despre care spune că pune în pericol speranțele Georgiei de a adera la UE. Parlamentul poate trece peste veto-ul ei.

Partidul de guvernământ, care spune că dorește ca Georgia să adere la Uniunea Europeană, i-a acuzat pe criticii proiectului de lege că se opun Bisericii Ortodoxe Georgiene, una dintre cele mai respectate și influente instituții ale țării.

Luni, o audiere a comisiei privind legea s-a încheiat cu o încăierare fizică în parlament, președintele comisiei pentru afaceri juridice a legislativului părând să-l lovească fizic pe liderul Mișcării Naționale Unite, care se opune proiectului de lege.Peste 60 de organizații ale societății civile și instituții media au declarat că nu vor respecta proiectul de lege dacă acesta va fi promulgat.

Critici dure la adresa guvernului georgian

În ultimii ani, guvernul Georgiei s-a confruntat cu critici din partea observatorilor, care spun că țara se îndreaptă spre autoritarism. În iunie, UE a refuzat să acorde Georgiei statutul de țară candidată, alături de Moldova și Ucraina, invocând un blocaj în ceea ce privește reformele politice și judiciare. Ambasada SUA în Georgia a emis o declarație în contextul dezbaterilor din Parlamentul georgian cu privire la legea „agenților străini”.

„Astăzi este o zi neagră pentru democrația georgiană. Discutarea de către parlamentul georgian a legilor inspirate de Kremlin este incompatibilă cu aspirațiile țării de integrare europeană și dezvoltare democratică. Adoptarea legilor (privind „influența străină”- n. red.) va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici și va îngreuna activitatea organizațiilor care își ajută concetățenii.

Proiectul de lege și dezbaterea intensă a acestuia ridică îndoieli cu privire la pregătirea partidului de guvernământ pentru integrarea euro-atlantică”, se arată în declarația Ambasadei SUA în Georgia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.