Infofinanciar > Info > Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă avansează. Discuții între ministrul Energiei și reprezentanții SUA
Info

Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă avansează. Discuții între ministrul Energiei și reprezentanții SUA

Centrala de la Cernavoda, reactoare nuclerae sursa foto - Economica.net
sursa foto - Economica.net

Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă avansează. Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei întâlniri desfășurate între ministrul Energiei, Virgil Popescu și reprezentantul SUA în legătură cu afacerile, alături de consilierul economic adjunct, Jessup Taylor.

Proiectul avansează datorită Legii privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român și Societatea Națională Nucleareletrica S.A. Astfel, Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârșitul anului 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031.

Parteneriat România-SUA în domeniul energetic

S-au desfășurat discuții importante cu privire la evoluția parteneriatului România-SUA, din punct de vedere al domeniului energiei. „Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA, şi cu Jessup Taylor, consilier economic adjunct. Am discutat despre ultimele evoluţii ale parteneriatului România-SUA în domeniul energiei, în mod special cu privire la dezvoltarea programului nuclear civil”, a scris ministrul Energiei într-o postare pe Facebook.

Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A a dus la evoluția și avansarea proiectelor care includ Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă.  „Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă avansează având în vedere că a fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A, astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031”, a transmis Virgil Popescu.

Suportul SUA continuă și în cazul altor proiecte care prevăd Reactoarele Modulare Mici-SMR. Finanțarea americană reprezintă un suport important, care duce la evoluția sectorului energetic din România. „Totodată, am discutat şi despre ultimele evoluţii ale proiectului Reactoarelor Modulare Mici-SMR. Am primit din nou asigurări că avem parte de suportul SUA pentru a finaliza aceste proiecte importante pentru sectorul energetic al României”, a adăugat ministrul, conform Economedia .

Proiectul Unităților 3 și 4 Cernavodă

Acest proiect, al unităților CANDU 3 și 4 CNE Cernavodă este o prevedere a Proiectului de Strategie Energetică a României 2019-2030 și de asemenea, este inclus în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, având ca scop realizarea independenței energetice a României și îndeplinirea nevoilor de decarbonizare asumate de România și impuse de UE.

În procesul de implementare a unei economii cu emisii de carbon reduse și care oferă stabilitate, siguranță și disponibilitate în SEN, România necesită noi capacități de producție a energiei electrice. Acest lucru poate aduce țării beneficii socio-economice considerabile. Proiectul care prevede Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă este o soluție care ar putea furniza toate aceste beneficii.

În urma implementării acestui proiect, contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie, la nivel naţional, va fi de 36%. De asemenea, contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie fără emisii de CO2 va ajunge la un procent de 66%, simultan cu dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare si a altor industrii colaterale, conform Nuclearelectrica.