Infofinanciar > Info > România va deveni independentă energetic! Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Centrala Nucleară de la Cernavodă
Info

România va deveni independentă energetic! Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Centrala Nucleară de la Cernavodă

Centrala Cernavoda Sursa foto Jurnalul de Afaceri
Sursa foto Jurnalul de Afaceri

La propunerea Ministerului Energiei, guvernul a adoptat astăzi, 19 decembrie, proiectul de lege privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între statul român şi Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis vestea: „Astăzi, Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, a aprobat proiectul de lege privind semnarea acordului de sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă, urmând ca Parlamentul să aibă spre aprobare semnarea acestui acord”, a declarat acesta, într-o conferinţă de presă. 

Prin urmare, Unitatea 3 va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul anului 2030, iar Unitatea 4 până în 2031. Contribuția energiei nucleare în sistemul energetic va fi dublată de la aproximativ 20% la 36% prin implementarea proiectului, care este esențial pentru securitatea și independența energetică a României. 

Avantajele dezvoltării centralei nucleare de la Cernavodă 

Nu doar că proiectul ne va asigura o independență energetic extrem de apreciată în contextul societății actuale, dar va crea noi locuri de muncă în sectorul nuclear, va dezvolta lanțurile de aprovizionare, va facilita accesul la împrumuturi și sprijin financiar pentru creșterea elementelor de venituri ale bugetului local pentru zonele de dezvoltare 3 și 4 CNE Cernavodă, precum și pentru bugetul de stat, ca urmare a investițiilor și înființării de noi întreprinderi în activități de cercetare și inovare în regiunea orașului. 

Nu doar atât, dar prin realizarea acestor investiții, se va asigura accesul la energie electrică și termică a consumatorilor, protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei cauzată de factori ai lipsei de energie. Proiectul va contribui și la asigurarea unei piețe energetice competitive, crescând calitatea învățământului în domeniul energiei și continuând transformarea și dezvoltarea resursei umane pregătite în domeniul nuclear. 

Într-o conferință de presă la Palatul Victoria cu privire la adoptarea proiectului de lege, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat care sunt avantajele pe care le aduce decizia luată. „Ambele vor dubla contribuţiile energiei nucleare în sistemul în sistemul energetic. Practic, de la 20%, această pondere a energiei nucleare în sistemul naţional energetic ar urca la 36%. Vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear şi, de asemenea, va fi dezvoltat lanţul de furnizori”, a explicat Dan Cărbunaru. 

„Da, România va deveni independentă energetic” 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a întărit importanța realizării proiectului: „Este o lege foarte importantă, care sper că va fi adoptată cât mai repede de colegii mei din Parlament, pentru a putea avansa cu proiectul noilor unități de la Cernavodă. Da, România va deveni independentă energetic și, totodată, ne vom asigura securitatea energetică și atingerea tintelor de decarbonare cu ajutorul energiei nucleare. Pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate face”. 

Finanțarea proiectului duce undeva la 7 miliarde de euro. Cele două unități vor asigura însă 66% din totalul contribuției de energie curată la nivel național, dar și peste 19.000 de locuri de muncă în industria nucleară, potrivit Cotidianul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.