Infofinanciar > Lumea la zi > SUA nu exclude negocieri între Ucraina și Rusia privind noile granițe. Problema Crimeii este evitată fățiș
Lumea la zi

SUA nu exclude negocieri între Ucraina și Rusia privind noile granițe. Problema Crimeii este evitată fățiș

Rusia şi ucraina, sursa foto playtech
sursa foto: playtech.ro

Joi, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a indicat că există o posibilitate de a iniția negocieri privind frontierele Ucrainei, dar a subliniat că decizia finală va aparține Ucrainei.

Antony Blinken a declarat în repetate rânduri că războiul va trebui să se încheie prin diplomație, dar a respins perspectivele pe termen scurt ale discuțiilor, considerând că Rusia nu este serioasă, și s-a concentrat pe sprijinirea armatei ucrainene pentru a respinge invazia.

În fața Congresului, Blinken a părut să accepte că forțele ucrainene nu vor putea recâștiga tot teritoriul aflat în vizorul lor.

SUA susține un tratat de pace între Rusia și Ucraina

În fața unei comisii parlamentare din Washington, Antony Blinken a reiterat necesitatea unei păci „echitabile și durabile” cu Rusia, care să respecte integritatea teritorială și independența Ucrainei. Cu toate acestea, el a indicat că modalitatea exactă de definire a acestui lucru în teren va fi determinată de ucraineni. Astfel, el a sugerat că poate fi dificil pentru Ucraina să recupereze toate teritoriile anexate de Rusia, inclusiv Crimeea.

„Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi determinați să lupte pe teren și poate teritorii pentru care vor decide că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace”, a spus Blinken.

Blinken evită problema iscată de Crimeea

Politicianul republican Chris Stewart l-a întrebat în mod specific pe Antony Blinken dacă SUA sprijină eforturile președintelui Volodimir Zelenski de a recupera Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în 2014.

„Marea mea teamă nu este o recunoaștere a faptului că Crimeea este diferită de regiunea estică Donbas”, a spus Stewart, referindu-se la zona în care s-au dat lupte grele în timpul invaziei. „Dacă angajamentul nostru și înțelegerea noastră cu domnul Zelenski este pe ideea că „vă vom sprijini indiferent ce doriți să obțineți”, inclusiv să nu existe nicio prezență rusă în Crimeea, atunci ne așteptăm la o lume plină de durere”, a afirmat republicanul, citat de France24.

Diplomatul de rang înalt, care consideră că nu sunt întrunite condițiile pentru o negociere, a insistat că „acestea sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care își văd viitorul și la modul în care acest lucru se traduce în suveranitatea, integritatea teritorială și independența țării”.

„Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să fie rezolvat într-un mod care îi va invita doar pe ruși să se repoziționeze, să se reînarmeze și să atace din nou”, a declarat acesta.

SUA și aliații lor din Vest nu recunosc anexarea Crimeei sau teritoriile controlate de forțele ruse în estul Ucrainei, unde continuă să aibă loc confruntări violente. Coaliția condusă de SUA, care oferă cea mai mare asistență militară Ucrainei, afirmă că este pregătită să sprijine Ucraina cât este necesar până la retragerea forțelor ruse, dar se abține de la un angajament ferm în privința Crimeei.