Infofinanciar > Info > Profesorii protestează în fața Guvernului. Federația Sindicatelor din Educație amenință cu greva generală
Info

Profesorii protestează în fața Guvernului. Federația Sindicatelor din Educație amenință cu greva generală

Protest profesori
Credit imagine: realitatea.net

Deși ministrul Educației, Ligia Deca, și-a păstrat optimismul în fața grevei iminente a sindicatelor din Educație, spunând că este nevoie de o discuție cu reprezentanții acestora, dar anul școlar 2022-2023 se va încheia pașnic, Federația Sindicatelor din Educație arată că nu este pregătită să renunțe la revendicări.

Principalul scop al sindicaliștilor este acela de a reintroduce în noile Legi ale educației creșterea salariului pentru debutanți. Ei amintesc faptul că dacă o prevedere există în Legea Învățământului Preuniversitar, dar nu și în Legea salarizării, este foarte posibil ca ea să nu vadă niciodată lumina implementării. Pentru a-și susține punctul de vedere, liderii sindicatelor au amintit într-un comunicat de legea conform căreia 6% din PIB ar fi alocat educației. Or, acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar o dată de când a fost prevăzut acest lucru prin lege.

Ce au transmis reprezentanții sindicatelor

Conform Agerpres, liderii de sindicat au demarat un referendum. Dacă se întrunește cvorumul și rezultatul este unul favorabil, va începe greva generală. Conform unui comunicat anterior, se poate lesne vedea că doleanțele sindicaliștilor sunt cunoscute înalților oficiali cel puțin din decembrie 2022. Totuși, nu s-a luat nicio acțiune decisivă în acest sens.

„6. Referitor la păstrarea sau scoaterea din Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar a acestei prevederi, este evident că hotărârea nu aparţine organizaţiilor sindicale din educaţie, ci Parlamentului României. Dacă articolul va fi păstrat în Legea Învăţământului Preuniversitar, dar nu şi în Legea salarizării, nu ajută cu nimic – avem experienţa prevederii din Legea nr. 1/2011 potrivit căreia educaţiei i se alocă anual 6% din PIB, care nu a fost aplicată niciodată. De asemenea, printre problemele abordate, a fost şi cea privind aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic, cerinţă făcută încă din luna decembrie 2022. Răspunsul a fost că ,,mâine (adică în data de 30.03.2023), sindicatele vor primi răspunsul şi că, cel mai probabil, se va găsi soluţia să se aplice cât mai repede”.

Conform reprezentanților sindicali, acţiunile de protest vor continua conform graficului stabilit, forma finală de protest fiind greva generală.

Ce revendicări au cadrele didactice

În afara grevei iminente și a pichetării (adică o grevă la poarta clădirii Guvernului în acest caz), sindicaliștii au mai anunțat că în a doua săptămână a lunii mai vor desfășura un protest de mare amploare. Sunt așteptate peste 15.000 de cadre didactice la această manifestație, care are în vedere creșterea salariilor și prevenirea unor măsuri fiscale ale coaliției de guvernare. Conform rperezentanților sindicatelor, PSD și PNL vor să plafoneze cheltuielile asociate cu învățământul, ceea ce ar face ca dezideratul unor salarii mai mari să fie și mai îndepărtat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.